Супернова – новия крал на цитрусовите плодове

Супернова

Клементини, мандарини, сатсуми, портокали има толкова много цитрусови плодове, лесни за белене, че в много случаи на човек му е трудно да разбере какъв вид е вкусотията, която похапва. Това е напълно обяснимо, защото разликата между отделните цитруси става все по-малка.

За да се задълбочи още повече объркването, наскоро на международния кооперативен пазар за цитруси бе представен и нов плод. Той носи отличаващато се име супернова и експерти твърдят, че в най-скоро време, когато стане масов, той ще измести всички свои роднини и ще стане новият крал на цитрусовите плодове.

Супернова е изключитело привлекателен по няколко причини. На първо място, той няма никакви семки. Също така е в пъти по-вкусен и ароматен, а наситеният му оранжев цвят го прави много по-различим от останалите цитруси.

Новият плод всъщност е вид модифицирана мандарина, която чрез различни градинарски похвати е облагородена по начин, който може да спечели всеки клиент на своя страна. Работата по модификацията на цитруса е продължила повече от петдесет години.

За баща на супернова, може да се смята цитрусовият селекционер от Орландо, Джак Хърн. През 1966 година той започва да кръстосва различни сортове мандарини. Първоначалната идея била да се научи повече за това как да опрашва растенията, че те да имат по-малко семки.

Мандарини

Работата била изключително трудна в началото, защото колкото по-малко семки имал всеки подобрен сорт, толкова по-малко плодове давал той. Добра реколта се получавала веднъж на приблизително 14 години. През 1980 година Хърн решава да смени тактиката и вместо в родния си Орландо започнал да развъжда мандарини в Калифорния. Там растенията били облагородени допълнително с местния сорт мандарини и по този начин окончателно бил създаен видът супренова.

През 2000 година били засадени първите 170 декара с дръвчетата и било започнало масовото му производство. От 2015 година плодът е пуснат масово на пазара в САЩ. Очаква се към 2018 година той да бъде вече лесно намираем и в Европа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати