Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето го суперзеленчукът, който може да ни предпази от деменция

Ето го суперзеленчукът, който може да ни предпази от деменция

Глухарчета

Салатата от цикория, освен че ще ви поддържа по-фини и във форма, може да ви предпази и от деменция, твърдят учени. Някои компоненти от този зеленчук служат като средство за превенция срещу загубата на паметта – един от най-ранните признаци на заболяването.

Киселината, съдържаща се в цикорията, може да помогне за предотвратяването на образуването на бучки, известни и като амилоидни плаки в мозъка. Те са смятани за отличителен белег на болестта, която засяга способността на мозъка да работи ефективно.

Експерти смятат също така, че веществото, което може да бъде намерено и в марулите и глухарчето, може да се използва за в бъдеще, за да се предотврати натрупването на такива плаки.

Китайски учени са открили след поредица от проучвания, че киселината от цикория работи, като блокира вредните процеси в мозъка, причиняващи амилоидните плаки. Самите образувания се появяват в протеиновите гънки на мозъка. Те имат токсичен ефект върху основния орган, който причинява и самата загуба на паметта.

За да проучат основно ефектите на киселината, експертите използвали три групи от лабораторни мишки. Към менюто на първите бил добавен липополизахарид, на вторите се давала киселина от цикория, а на третите била добавена комбинация от двете вещества.

След две седмици учените изследвали способността на гризачите да запомнят как да отидат по най-прекия път до храната си, като в същото време избягват определени препятствия. Мишките, които имали липополизахариди в организма, се справили най-зле. Трябвало им най-много време, за да открият определената платформа, по която да стигнат до храната си.

Респективно мишките, които получавали комбинация от двете вещества, решили поставените им задачи с около 24% по-бързо. А представителите на третата група, които приемали само киселина от цикория, се справили с цели 64% по-добре от първата група.

В предишно свое изследване учените от университета Йанглинг установиха, че вероятността средностатистически човек да развие деменция след 60-та си годишнина е също толкова висока, колкото е при хората, родени със специфичния ген, който я причинява. Сега те се надяват на базата на киселината от цикория да разработят ефективно средство, с което да предотвратят появата ѝ въобще.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати