Забравете за кетчупа! Яжте лют сос за отлично здраве

Чили сос

Ако замените кетчупа с чили сос, е вероятно да сте по-здрави според данните на ново китайско изследване, цитирано от Дейли мейл. Резултатите показват, че лютото действа по-добре на организма.

Експериментите на специалистите от университета в Хънан са показали, че веществата в лютия сос – капсаицин и джинджерол, предпазват организма и дори намаляват риска от поява на рак.

Капсаицинът, който създава лютия вкус в сосовете, се оказва естествено оръжие при превенция на злокачесвените образувания, а химикалът джинджерол, който се съдържа и в джинджифила, може да накара туморните клетки да се самоунищожат.

Консумацията на пикантна храна е полезна за здравето, стига да не прекалявате и да не консумирате всеки ден люто. Парливият вкус може да предизвика увреждания по лигавицата на стомаха и червата.

Чили

Но ако хапвате люто от време на време, ще засилите метаболизма си, а тялото ви ще разгражда по-лесно мазнините заради затоплящ ефект, които имат пикантните храни. Те провокират тялото да повиши телесната си температура.

Лютото е полезно и за сърцето, тъй като има способността да намалява нивата на лошия холестерол, който се смята за освен фактор при развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Пикантните храни осигуряват по-добра циркулация на кръвта и нормализират кръвното налягане.

Джинджър

Научните проучвания показват, че националните кухни, където наблягат на лютото, страдат по-малко от инфаркт и инсулт.

Капсаицинът в лютите чушки се посочва и като естествен лек срещу настинка и грип. Тяхното пикантното действа действа и като отхрачващо средство, което може да помогне на хора с астма, бронхит, синузит и респираторни заболявания.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати