Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кулинарно пътешествие из Алпите и един необикновен сандвич

Кулинарно пътешествие из Алпите и един необикновен сандвич

Petya KeranovaPetya Keranova
Новак
569
сандвич със сирене
Снимка: Petya Keranova

Това е разказ за едно пътуване в заснежените Алпи, но и разказ за това как алпийците превръщат един обикновен сандвич в легенда. "Croûte au fromage" в буквален превод "коричка със сирене". Защо коричка? !

Сигурно защото за направата му се използва селски хляб с дебела кора. Но ще започна със самото начало на това пътуване в едно ранно утро, след като цяла нощ валя пухкав сняг и натрупа дебела снежна покривка. Първата ми мисъл беше дали да не се откажа? ! Но после си рекох, че ако всички се отказваха, пистите щяха да остават празни.

А те бяха препълнени, както установих по-късно. Автобусът дойде на секундата и следващата му спирка беше пред станцията на зъбчатата железница, която се спускаше от хълма. Всичко беше така изчислено, че хората от високопланинското влакче да се прехвърлят в автобуса, без да чакат.

алпите
Снимка: Petya Keranova

Заприиждаха баби и дядовци на по 80-85 години, нарамили ските си, с които явно се бяха спуснали до гарата на верижния влак от затрупаните си със сняг хижи, в които си живееха целогодишно. Няма да продължавам с подробностите от снежното ми пътуване. Само ще кажа, че успешно стигнах до малкото битово ресторантче, в подножието на величествените Алпи.

Там хапнахме този удивителен сандвич, който много прилича на нашите запечени сандвичи с шунка и кашкавал. Различното е, че хлябът е натопен в бяло вино, а в Швейцария е напръскан допълнително с местната черешова ракия. Непременно се поднася в съдчетата, в които е приготвен, които пък са натрити със скилидка чесън.

алпийски сандвич
Снимка: Petya Keranova

Така, първо се запича хлябът, върху който се нареждат няколко филийки лук (жителите на кантон Вале добавят и няколко резенчета домат), парче шунка или пушени гърди, щипка индийско орехче и се покрива с дебели резени сирене Грюер или Ементал, а ако Алпите са френски, се използват местните френски сирена. Всичко това се запича, докато сиренето добре се разтопи.

След това може да се добави едно яйце, а маринованите лукчета и киселите краставички са просто задължителни. Придружен с бяло вино от региона или ароматен алпийски чай, този "обикновен сандвич" се превръща в истинско пиршество за сетивата, сгрява и тялото, и душата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest