Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарен учебник: Перфектните сандвичи, хапки и плата

Кулинарен учебник: Перфектните сандвичи, хапки и плата

Сандвичите са добре познати на студената кухня. Приготвят се и се сервират лесно, дават възможности за разнообразно приготвяне. Отрязват се тънки филийки не много мек хляб, за да не се деформира при рязане. Предварително разбиваме краве масло, подправено със сол, черен пипер, горчица и други подправки по избор.

От филийките се оформят правоъгълници и се намазват в тънък слой с разбитото масло. Върху него се поставя основният продукт (също тънко нарязан или настърган). Завършва се с украса. Върху украсата с фунийка от пергаментова хартийка се нанася от разбитото краве масло.

Когато сандвичите включват руска салата, хайвер или млечни пастети, филийките не се намазват с масло. За украса в този случай може да се използват маслини, кисели краставички или сварени моркови, нарязани по различни начини. Сандвичите с тарама хайвер се украсяват с маслини, а тези с млечни пастети, както и със сирена или кашкавал - с домати, краставици, чушки, листа от салата, магданоз.

Ако сандвичите ще включват риба, тогава филийките се намазват с краве масло. След това отгоре се поставя предварително почистената и обезсолена в студена вода риба. За украса може да се използват маслини, краставички или сварени яйца.

Хапките се приготвят със същите продукти, но от филийките се изрязват различни форми (кръгчета, правоъгълници, ромбчета, сърца и др.) с максимална големина до 5-6 см. При хапките се използва фина и нежна украса.

Сандвичите, както и хапките се сервират върху плата, предварително покрити с дантелена хартиена салфетка. В средата на платото се поставя сварено яйце, оформено като розичка, или розичка от домат върху лист зелена салата, или таралеж от яйце, набодено с дръжки от магданоз с дължина около 1 см, за муцуна се слага парченце от маслина, а за очички - зрънца черен пипер.

Красиво оформените и добре поднесени плата оставят трайно впечатление у гостите.

В зависимост от продуктите, които включват, платата са три основни вида: млечно плато (включва почти всички видове сирена), колбасарко (включва колбаси и всички видове месни продукти - шунка, филе и пастети) и студено мешано плато (използва се варен език, варено или печено свинско, телешко или пилешко).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати