Защо празът е истински дар от природата

1 от 7 Снимки

Празът е зеленчук с много полезно действие за тялото ни. Той съдържа белтъчини, азотни вещества, въглехидрати, ензими, почти всички витамини от група В.

Неговото най-ценно качество обаче е съдържанието му на калий и в същото време изключително ниско съдържание на натрий. В състава му са включени цели 18 аминокиселини, включително една от най-ценните за организма - цистин. Празът е богат на минерални соли, желязо, фосфор.

Празът има и лечебни свойства, които са познати още от древността. Тогава той се е използвал главно при лечение на простудни заболявания.

В народната медицина той е известен с диуретичните си способности. Стимулира работата на бъбреците и спомага отделянето на вода от организма. Благодарение на това свое качество и заради доста ниската си калорийност той се препоръчва срещу затлъстяване.

Препоръчва се и при хора с бъбречни заболявания и срещу камъни в бъбреците. Той стимула чревната перисталтика и действа разхлабващо. Има антисептично действие и помага при чревни инфекции.

Ниското съдържание на захари прави праза подходящ за диабетици. Мазнините при него липсват напълно. Има силен антибактериален ефект.

Заради съдържанието си на фолиева киселина се препоръчва и на бременни жени.

Препоръчват го профилактично срещу атеросклероза.

Помага при лекуване на хрема, където се консумира по три пъти на ден за добър и бърз ефект.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати