Що е то брънч?

1 от 6 Снимки

Брънчът става все популярен през уикендите в България.

Откъде идва името?

Брънч е смесица между breakfast (закуска) и lunch (обяд), т.е. закуско-обяд. Думата е чуждица и за нейна родина се смята Англия. Терминът се появява през далечната 1895 г., а малко след това става жаргон на английските студенти и описва обилното им хранене през уикендите в часовете между 11:00 и 14:00.

Макар и с английски корени, брънчът е много известен в САЩ и Канада. Той олицетворява типичните за американците неделни семейни събирания.

Всъщност идеята на брънча е да започне в 11:00 преди обяд и да завърши около 17:00. Времето от 17:00 до 19:00 се използва за сън и семейни игри. Веднага след това идва нова порция храна с вечерята.

Първоначалната идея е да се измисли име за храненето, което се случва след късното ставане през уикендите.

В последните години редица европейски страни /включително и България/ не отстъпват на американците и англичаните, а напротив - насочват бизнеса си в тази посока. Те разпространяват идеята за брънч чрез отварянето на специализирани ресторанти, а почти всеки реномиран хотел предлага закуско-обяд на гостите си в неделните дни.

Трапезата обикновено включва различни видове кифлички, мъфини и палачинки, плодова салата, киш и пай. От по-тежките предложения са бъркани яйца, пържен бекон, всякакви салати с млечен сос, сандвичи и макарони.

Разнообразието в напитките също е голямо: чай, кафе, фрешове, млечни шейкове и други.

Точно преди 9 години (спрямо 2016 г.) започват да се предлагат първите брънч услуги в България - случва се в София.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати