gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при приготвяне на елда

Съвети при приготвяне на елда

сурова елда

Все по-често срещаме рецепти, приготвени с така полезната елда, или т.нар. гречка. Тук в стегнат стил, кратко, точно и ясно, ще ви представя някои основни моменти в приготвянето на елда в кулинарията.

Ако ястието е предназначено за бебешка храна, не добавяйте сол, а когато е за възрастни се добавя сол на вкус във водата, в която ще ври. Ако харесвате по-разварена елда, сипете я в по-хладка вода, не чакайте да заври.

Преди да пристъпите към варене на елдата я измийте много добре с хладка течаща вода в продължение на няколко минути. Това ще помогне да премахнете землистия вкус и леката горчивина от семената.

След като отцедите и подсушите добре, запечете за 3-4 минути в сух тиган или във фурната на умерена температура. Бъркайте непрекъснато, за да не прегори. Оставете да изстине.

В малка тенджерка, по възможност с дебело дъно, сложете да заври вода. Тя трябва да е в съотношение с елдата 2.5:1 или максимум 3:1, ако желаете да бъде по-разварена. Изсипете семената елда и похлупете плътно, за да се задуши на парата. Тъй като елдата се сготвя не толкова от водата, а от парата, не вдигайте капака до края на приготвянето й, за да не прекъсвате и пречите на този процес.

елда с масло

Оставете да ври на силен огън 3-5 мин., след това намалете котлона на средна степен и варете още 5-7 мин., след което го намалете на минимална степен и изчакайте още 2-3 мин.

Отстранете от огъня, като оставите под капак, за да продължи процеса на задушаване. Покрийте с дебела хавлия още 10-15 мин. Вече можете да махнете капака. По желание добавете бучка масло и разбъркайте.

Така приготвената елда е идеална за добавяне в различни ястия, супи, салата, десерти, основни ястия. Можете да я смесвате с извара, сирене, плодове и др.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати