Как да запазим цвета и витамините при зеленчуците?
1. Увехналия зеленчук натопяваме във вода, в която сме прибавили оцет или сол или лимонов сок. После оставяме да се отцеди и да престои в затворен съд.
2. Нарязаните зеленчуци ще запазят своя цвят, ако при варенето прибавим във водата щипка сода бикарбонат.
3. Зеленчуците трябва да се съхраняват винаги на тъмно, тъй като на светло те придобиват горчив вкус, а картофите позеленяват.
4. Картофите се варят винаги обелени в подсолена вода и непременно в тенджера с капак на слаб огън. Варените картофи ще бъдат по-вкусни, ако във водата, сложим 3-4 скилидки чесън или малко копър.
Друг начин при варене на картофите е, ако във водата сложим малко оцет, така старите картофи ще имат по-добър вкус и няма да се разварят. За да не станат твърди и сухи, картофите се солят, след като ги извадим от мазнината. Пресните картофи се почистват по-лесно, ако предварително ги потопим в подсолена вода.