Защо е толкова важен витамин В12 и как да си го набавим?

Защо е толкова важен витамин В12 и как да си го набавим?

Витамин В12 е водоразтворим витамин, който има основна и ключова роля за функционирането на мозъка, както и на нервната ни система. Той спомага също за образуването на червените кръвни телца.

Всъщност това е витаминът, от който нашият организъм се нуждае в най-малко количество, но за сметка на това дори и лек недостиг от него може да предизвика сериозни в човешката система. Липсата му може да предизвика трайни увреждания на мозъка, централната нервна система, сърдечно-съдовата система, анемия, депресия.

Витамин В12 успява да ни предпази от развитието на сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Липсата му води до повишаване риска от остеопороза, генетични увреждания, а абсолютният дефицит води дори до ракови изменения в клетките.

Интересното е, че никое животно или растение не може да произведе витамин В12. Той се произвежда само от гъбички и бактерии, които се срещат предимно в животинските продукти.

Минималният прием за деня на В12 е различен спрямо възрастовите групи. За бебета до 12 месеца се препоръчва той да е 0.5 мкг дневно, За деца от 4 до 8 годишна възраст е 1.2 мкг дневно, а за юноши и младежи е 2.4 мкг дневно.

Защо е толкова важен витамин В12 и как да си го набавим?

За бременни и кърмачки е между 2.6 и 2.8 мкг на ден. Дори и да надхвърлите дневният прием това е напълно безопасно и по никакъв начин няма да навреди на организма. Излишъкът се изхвърля с урината или се съхранява в черния дроб до 1 година.

Най-висок риск от излишък на този витамин имат хората в напреднала възраст, веганите и вегетарианците, както и хората приемащи определени медикаменти.

Сред храните най-богати на Витамин В12 са морските продукти, като миди, октоподи, скариди и раци, яйцата, черния дроб, телешко месо, агнешко месо и други.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати