Растителното масло увеличава риска от деменция

Растителни масла

Хранителният режим с богато съдържание на растителни масла увеличава драстично риска от деменция. Ново проучване показва, че честата консумация на масла на растителна основа причинява натрупване на плака в мозъка, което е един от първите симптоми за поява на сериозни невродегенеративни заболявания.

Данните идват на фона на доскорошните призиви на много учени да се намали приемът на наситените мазнини като масло и сметана, за да могат хората да се предпазят от сърдечносъдови заболявания и същевременно да се набляга на растителни мазнини. Не на това мнение са учените от Баварския университет в Мюнхен, които смятат, че това е сериозна грешка.

През 50-те години на ХХ век ни беше казано да спрем яденето на наситени мазнини и да започнем да готвим и консумираме продукти като олио. Точно и тогава започна възходът на тази мазнина, при условие че тя никога не е била особено желана, нито е имало фактори за нейното популяризиране, обяснява водещият на изследването професор Катрин Кахан.

Единствената предпоставка хората да продължават да предпочитат растителните мазнини е тяхната цена. В сравнение с животинските тези, направени от растения, са с пъти по-евтини.

Растителни масла се произвеждат от най-различни източници – от канола, кокос, царевица, соя, слънчоглед, шафран, памук, оризови трици и грозде. Според германските учени прекаленият прием на такива масла оказва изключително вредно влияние на телата ни.

На първо място те карат хората да се чувстват замаяни, уморени, предизвикват мигрена и дори според някои данни могат да са една от причините за появата на Алцхаймер и деменция.

Пържено

Установено е, че растителното масло причинява оксидативен стрес, който е пагубен за мозъчните мембрани. Той е основен причинител на плаките, които пречат на мозъчната активност.

Резултатите от изследването са внесени в Европейския орган за безопасност на храните, където се обмисля възприемането на мерки за ограничаването на консумацията на растителни масла сред европейците. Новината идва едва месеци след като растителното масло, използвано за производството на шоколадите Нутела, бе определено като токсично и канцерогенно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти