Приготвяме ли неволно отровна храна у дома?

Печени картофи

Когато заговорим за домашно приготвена храна, по-голямата част от увлечените кулинари ще потвърдят, че го правят, като главната им цел е семействата им да се хранят с чисти, хигиенично приготвени и питателни ястия.

Има обаче и такива храни, които могат да се окажат вредни и дори опасни, ако не ги готвите при подходящата температура и точно определено време. Именно затова, когато планирате какво ще готвите за следващия ден, вие трябва не само да се запасите с органични продукти, но и да обърнете внимание на точните рецепти за тяхното приготвяне. Ето ви няколко примера за подобни храни.

Когато се готвят картофи при температура по-висока от 250 градуса по Фаренхайт или 121 градуса по Целзий, картофите отделят отровна субстанция, позната като акриламид. Не съхранявайте картофите в хладилник и никога не ги яжте, ако те вече са пуснали кълнове.

Обичайно свързваме кълновете с полезните храни, но случаят с картофите е точно обратният. Когато картофът пуска кълнове, той отделя и токсичното вещество соланин, което може да доведе до сериозни стомашни проблеми.

За да избегнете кълновете, съхранявайте картофите си на тъмно и хладно място, без достъп на слънчева светлина. Опити с животни показват, че дългият прием на това вещество може да способства зараждането на ракови клетки. При тестовете, включващи мишки и плъхове, резултатите отчитат появата на различни видове рак.

Хората пък, които доказано са изложени на продължително влияние на акриламид на работното място, без значение дали го вдишват или имат допир с него чрез кожата си, след време откриват увреждане на важни нерви в тялото си, което може да доведе до изтръпване или слабост в ръцете или краката, както и проблеми с пикочния мехур.

Акриламид се отделя също при неправилното печене на зърнени храни и дори на зърна кафе.

Изгоряла баница

Тук температурата не е единственият фактор, който трябва да се вземе предвид. Времето на готвене също е от изключителна важност. Колкото по-дълго време готвите дадения продукт по неправилен начин, толкова повече токсични вещества отделя той.

Как можем да предпазим себе си и семейството си?

Винаги, когато приготвяте храни с богато съдържание на нишесте, трябва да се съобразявате да не надминавате посочената по-горе температура, както и да следите цвета на храната. Колкото по-тъмна, кафява и с примамлив загар за повечето от нас е храната ни, толкова по-вредна може да бъде тя.

Златистия цвят означава добре сготвено и непрепечено ястие.

Накисването в хладка вода за половин час или краткотрайното пускане във вряща такава също може да намали количеството акриламид, което продуктът ще отдели по-късно при печенето или пърженето си.

При готвенето на различни продукти може да избегнете отделянето на отровни вещества, като използвате повече течност или някакъв вид киселина дори в предварителното мариноване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати