Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Девет здравословни ползи от мащерката

Девет здравословни ползи от мащерката

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
5814
2 от 9 Снимки

2. Мащерка за по-ниско кръвно налягане


Thymus linearis Benth е вид мащерка, открита в Пакистан и Афганистан. Изследване показва, че екстракт от тази билка значително намалява сърдечния ритъм на плъхове с високо кръвно налягане и освен това намалява и техния холестерол. Най-сигурният начин за намаляване на сърцебиенето е да замените солта с мащерка в храната си.

Мащерката е билка от семейство Устноцветни с над 350 вида, но тя е нещо повече от обикновено растение. Внушаващ е спектърът ѝ на приложение. Древните египтяни са я използвали при ритуалите на балсамиране, а гърците са я използвали като тамян заради изключителния ѝ аромат.

Благодарение на отличителния си вкус, мащерката се е превърнала в една от най-често използваните подправки в кулинарията.

Освен красива и ароматна, мащерката е и много полезна. Чрез редовната ѝ консумация - под формата на чай, като подправка, етерично масло или тинктура, няма значение как и колко, тя ще ни поддържа здрави и красиви.

Освен вкусовите си качества мащерката се изтъква като много полезна билка с бързо нарастваща репутация благодарение на лечебните си качества: да подпомага лекуването на акне и високо кръвно налягане.

Важно е да се знае, че бременните жени не бива да консумират чай от мащерка, тъй като това може да доведе до спонтанен аборт.

В галерията горе може да видите основните здравословни ползи от мащерката, за да разберете как да облекчите състоянието си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати