Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Девет здравословни ползи от мащерката

Девет здравословни ползи от мащерката

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
5797
9 от 9 Снимки

9. Мащерка за по-хубава храна


Мащерката е невероятна съставка, която се използва в кухните по цял свят, особено във Франция, Италия и по цялото Средиземноморие. Основна съставка е за направата на песто сос от босилек, който можете да използвате като подправка или да го добавите към паста или ориз.
Пресните листа или целите клончета могат да се използват за приготвянето на месо, домашни птици или бяла риба, с което вкусът става незаменим

Мащерката е билка от семейство Устноцветни с над 350 вида, но тя е нещо повече от обикновено растение. Внушаващ е спектърът ѝ на приложение. Древните египтяни са я използвали при ритуалите на балсамиране, а гърците са я използвали като тамян заради изключителния ѝ аромат.

Благодарение на отличителния си вкус, мащерката се е превърнала в една от най-често използваните подправки в кулинарията.

Освен красива и ароматна, мащерката е и много полезна. Чрез редовната ѝ консумация - под формата на чай, като подправка, етерично масло или тинктура, няма значение как и колко, тя ще ни поддържа здрави и красиви.

Освен вкусовите си качества мащерката се изтъква като много полезна билка с бързо нарастваща репутация благодарение на лечебните си качества: да подпомага лекуването на акне и високо кръвно налягане.

Важно е да се знае, че бременните жени не бива да консумират чай от мащерка, тъй като това може да доведе до спонтанен аборт.

В галерията горе може да видите основните здравословни ползи от мащерката, за да разберете как да облекчите състоянието си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати