Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Пускат на пазара ГМО ябълки, които не потъмняват

Пускат на пазара ГМО ябълки, които не потъмняват

МаринаМарина
Помощник Готвач
561299
Ябълка

Всички сме виждали как плодове и зеленчуци като ябълки, картофи и много други потъмняват, когато се нарежат. Причината за това е химичен процес, известен като окисление. В резултат на това са ензими и свободни радикали, които променят химичната структура на молекулите на храна, и така тя става по-малко привлекателна.

Група експерти от канадска компания са разработили нови генетично модифицирани ябълки, които ще влязат в продажба в магазините в САЩ следващия месец. Плодовете се отличават с наличието на ген, който им позволява да не потъмняват в областта на срязаното парче поне три седмици.

Конвенционалните ябълки съдържат полифеноли. Тези ензими са необходими за окисляване на антиоксиданти. В този случай в резултат на образуването на хинони. Тези антиоксиданти, взаимодействащи на резен ябълка с въздух, придават след няколко минути на плодовете този характерен кафяв цвят.

Ябълки

Новите ябълките, които не се поддават на такова окисление, ще влязат в продажба в супермаркетите през февруари. Създателите на модифицираните плодове отглеждат повече от 85 хиляди нови ябълкови дървета. До 2018 г броят им ще се увеличи до 500 хил. Експертите твърдят, че новите ябълки ще бъдат много по-трайни и по-евтини от природните плодове.

В момента няма потвърдени научни доказателства за опасност от продукти, получени от генетично модифицирани организми. През 2016 г повече от 120 нобелови лауреати призоваха ООН и националните правителства да спрат борбата с генетично модифицирани организми.

ГМО

За да започне продажбата на ГМО ябълките, канадците са получили вече разрешение от Службата на Администрацията по храните и лекарствата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest