Повече плодове и зеленчуци ще излекуват депресията ви

Плодове и зеленчуци

Всички знаем колко важна част от здравословното хранене са плодовете и зеленчуците. Наскоро обаче група учени успяха да докажат и психологическите ползи от балансираната им консумация. Те открили, че тези природни продукти могат да се справят с депресията в рамките само на две седмици.

Изследователи от Университета на Отаго изследвали 171 възрастни на възраст между 18 и 25 години, за да открият какви са техните хранителни навици и да определят как те участват в развитието им в здравословно и психическо отношение.

След това доброволците били разделени на три групи, за да могат учените да разберат как ще им повлияят различните хранителни режими. Конкретно една от групите трябвало да спазва диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци.

За две седмици доброволците били окуражавани с текстови съобщения и ваучери, за да ядат повече плодове и зеленчуци. Те трябвало да взимат средно по три допълнителни порции с този вид полезна храна (моркови, киви, ябълки и портокали).

Зеленчуци

След края на експеримента всички участници били подложени на повторни тестове, в които да се определи каква е промяната в психическото и физическото им състояние. Всичките били подложени на здравословни хранителни режими, което им повлияло в положителна посока. При хората, които яли повече плодове, се забелязало значително подобрение в психологичното им благополучие.

Те били по-жизнерадостни и по-мотивирани. Природните продукти били консумирани както сурови, така и преминали топлинна обработка. Без значение от това цялстният психологичен профил на участниците се променил в положителна посока.

Салата

Смятам, че със засилен хранителен режим, в който са включени основно плодове и зеленчуци, психични състояния като депресията например може лесно да бъдат преборени в рамките само на две седмици, казва авторът на проучването д-р Тамлин Конър.

Според него трябва да се преосмислят и повишат порциите с тези продукти и техният прием да бъде завишен в дневните центрове, училища, болници и институции.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати