Златните правила при пържене във фритюрник
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Златните правила при пържене във фритюрник

Златните правила при пържене във фритюрник

Янка ГорановаЯнка Горанова
Готвач
10014127493
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

1. Важно е фритюрникът, в който ще започваме пърженето, да е добре поддържан;

2. Олиото, трябва да е с добро качество;

3. Важно е да се контролира температурата преди започването на самото пържене. Препоръчва се тя да е между 160 и 180 градуса;

4. Следващ важен момент е съотношението между олиото и самия продукт. Най-добре е до да е 1 към 10. Не трябва кошницата да е пълна повече от половината;

5. Когато продуктите са замразени, ги поставяме директно така. Не трябва предварително да ги размразяваме. Така ще получим максимално добър резултат;

6. Важно е да следим стриктно срока на годност на продуктите;

7. Трябва да се избягва добавянето на сол или други подправки по време на самото пържене;

8. Ако имате възможност, използвайте различни фритюрници за отделните продукти. Един за картофи, друг за риба и така нататък.

Правила по време на пърженето

1. Температурата трябва да се поддържа еднаква. По-висока температура от 175-180 градуса води до ускоряване образуването на акриламид. При температура по-ниска от 160 градуса пък забавя пърженето и по този начин продуктът поема повече мазнина от необходимото. Затова е важно стриктно да следваме правило номер три от горната точка;

2. Трябва да пържим продуктите до получаване на приятен златист цвят;

3. Да се избягва пърженето до получаване на тъмен или кафяв цвят на продуктите;

4. При пържене на по-малки количества трябва да регулираме и продължителността на самото пържене;

5. Кошницата не трябва да е пълна повече от половината – повтаряме това правило, защото е важно.

Правила, след приключване на пърженето

1. Важно е да изтръскане кошницата след приключване на пърженето. Трябва да оставим няколко секунди, за да се отцеди мазнината;

2. Трябва да оставим изпържените продукти върху абсорбираща хартия, за да се отцеди ненужната мазнина;

3. Ако има останали парченца или трохи в мазнината, трябва да ги отстраним;

4. След като сме изпържили продукта, добавяме сол или други подправки и поднасяме, докато е топло;

5. Задължително трябва да се изчисти фритюрникът след пърженето, а олиото да се филтрира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати