Най-популярните маринати, събрани на едно място

Най-популярните маринати, събрани на едно място

Маринати

Думата марината идва от латинското marinara, което означава море. Преди години морската вода се е използвала за съхранение на месо и риба, тъй като солта е предпазвала тези продукти от разваляне. Маринатите придават на хранителните продукти вълшебен вкус, аромат и крехкост. Те представляват течност, понякога с кисел вкус (от добавения оцет или лимони) и букет от ароматни подправки и треви.

Маринатата може да включва: соев сос, дафинов лист, босилек, сол, черен пипер, чесън, хрян, магданоз, дори вино или друг алкохол. Така тя придава крехкост на месото, което се маринова. Достатъчно е да се смесят съставките и да се накисне месото за известно време.

Различните и основни видове маринати са:

Марината за пилешко

Марината за пиле

Включва зехтин, лимон, мед, водка, чесън, мащерка, девесил, босилек, риган и сол на вкус.

Марината за риба

Марината за риба

Включва соев сос, чили сос, бяло вино, лук, чесън, черен пипер, кафява захар и вода. Може да се използва и за овкусяване на агнешко или птиче месо.

Марината за агнешко

Марината за агнешко

Включва зехтин, лимонов сок, магданоз, розмарин, майорана, естрагон, чесън, бял пипер и сол.

Марината за дивеч

Марината за дивеч

Включва ракия, оцет, вода, чесън, лук, целина, бахар, сол, захар, черен пипер и карамфил. Месото се накисва за 48 часа, след което може да се накисне в уиски и плодово пюре за още 24 часа.

Течна марината

Подходяща е за котлети, вратни пържоли и бут. Маринова се за 10-12 часа. За тази марината се смесват олио, оцет, червено вино, горчица, чесън, чубрица, червен пипер, сол, захар и дафинов лист.

Суха марината

Подходяща е за котлети, вратни пържоли, шишчета и бут. В съд се смесват лук, чубрица, черен пипер, кимион, кориандър, сол, сух магданоз и синапено семе.

Марината за зеленчуци

От зехтин, лимон, босилек, риган, мащерка, чесън и сол. Много е подходяща за овкусяване на гъби, тиквички, чушки и патладжани. След като се намажат с маринатата, те се пекат върху алуминиево фолио и на барбекю.

Азиатска марината

Азиатска марината

Включва соев сос, чили сос, фъстъчено и сусамово олио, бяло вино, ябълков оцет, целина, чесън, лук, сол.

Универсална марината

От бяло вино, червен пипер, лучено брашно, соев сос и чесън на прах.

Съвети при приготвяне на марината

- Когато се приготвя марината, тя трябва да бъде подготвена поне 1 час преди да се маринова с нея;

- Когато мариноваме, е необходимо да използваме стъклен или керамичен съд като буркан с плътно затваряща се капачка (никога метален или пластмасов съд, за да не се придаде друг вкус или цвят на месото);

Марината

- Необходимо е месото или рибата, които ще се мариноват, да са нарязани на парчета. Ако са цели, те трябва да са изцяло покрити с маринатата и да се обръщат периодично и да са прободени на няколко места, защото маринатата прониква на максимум 1.5 см в дълбочина;

- Крехко пиле или риба се мариноват за не повече от 1 час на стайна температура, за да не се разпаднат после; пилешките гърди е добре да се мариноват за 2 часа, а телешко и свинско месо - за 2 до 4 часа.

- Когато мариноваме за по-дълго време, съдът трябва да е добре затворен и задължително в хладилник;

- Колкото повече стои месото в маринатата, толкова повече се отразява това на вкуса му;

- Голяма част от маринатите могат да се съхраняват в хладилник за около месец.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати