Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Квас от червено цвекло - супернапитката, която отново е на мода

Квас от червено цвекло - супернапитката, която отново е на мода

ЗориЗори
Гуру
5088k

Вижте как с ферментирала напитка от червено цвекло да нормализираме кръвното налягане, независимо дали е ниско или високо + многократно изпробвана рецепта.

Всички се чували за ползите за здравето от консумацията на червено цвекло. Изключителното му благотворно действие в различни варианти - на салати, под формата на прясно изцедени сокове, варено, печено и т.н. е доказано още в древността. Цвеклото е от зеленчуците, които би трябвало да консумираме редовно, тъй като списъкът с ползите за здравето е огромен.

Ферментиралата напитка (квас) от цвекло е алтернативен и ефективен начин да се консумират ценните хранителни вещества, но за разлика от консумацията на сурово цвекло квасът съдържа много по-малко захар.

Ферментиралите храни съдържат добри бактерии за нашият организъм или т.н. пробиотици, за които е известно, че подпомагат подобряването на цялостното ни здравословно състояние и в същото време най-ценните хранителни вещества от суровите продукти не се изгубват за разлика от термично обработените храни.

Но в днешното ни забързано ежедневие рядко ни остава достатъчно време и сили, за да си осигурим присъствието му на масата постоянно. А имайте предвид, че червеното цвекло присъства целогодишно на нашите пазари, но ние се сещаме за него най-вече през есенно-зимния период.

Ето защо ви предлагам една лесна рецепта, с която, отделяйки съвсем малко време веднъж на месец-два, ще си осигурите голямо количество от толкова полезната напитка за всеки ден от годината.

Цвекло отдавна се използва за медицински цели - предимно при нарушения в работата на черния дроб, тъй като подпомага и стимулира процесите на детоксикация му.

Цвеклото е богато на фибри, упражнява благоприятен ефект и върху функцията на червата, използва се при лечение и на запек.

Ето малка част от ползите за здравето при консумацията на тази напитка от цвекло:

- Подпомага засилването на имунната ни система;

- Подобрява притока на кръв и понижава кръвното налягане;

- Цвеклото има противоракови свойства;

- Пречиства тялото, както и кръвта от токсични вещества;

- Облекчава проблеми с храносмилателната система;

- Естествен пробиотик е;

- Помага при лечение на камъни в бъбреците;

Облекчава симптомите при алергии;

- Помага за забавяне на процеса на стареене (включително бръчки, петна по кожата и посивяване на косата);

- Подобрява и стимулира метаболититните процеси.

Така че, квасът от цвекло е една невероятна напитка, която трябва да се опита.

Как да направим квас от цвекло?

Въпреки че сигурно има множество рецепти за квас от цвекло, ще ви препоръчам една /виж галерията/, която е лесна за изпълнение и аз лично е приготвям редовно.

Необходими съставки:

1 кг корени от сурово червено цвекло

Изворна, минерална или филтрирана вода – около 2 литра

1 ч.ч. цвик от кисело мляко*

2-3 с.л. морска сол или хималайска сол (по ваше предпочитание)

Пресен корен от джинджифил – около 2 с.л. (настърган)

2-3 по-едри скилидки чесън

*Цвик се приготвя лесно: Сложете в гевгир или някакво сито голямо парче тензух, сложете го върху купа и изсипете в тензуха един буркан домашно кисело мляко. Оставете за една нощ. Цвикът е течността, която се е отделила в купата. Прецеденото в тензуха мляко използвайте за салата.

** Ако желаете да направите по-голямо количество квас, просто използвайте по-голям съд и увеличете пропорциите на съставките спрямо съда. Например аз обикновено използвам 11-литров съд, съответно около 3 кг цвекло, около 6 литра вода, две големи глави чесън, повече сол (на вкус), около 300 мл цвик и голям корен джинджифил.

Начин на приготвяне:

Измийте хубаво и обелете цвеклото, за да се избегнат остатъците от пестициди, както и попадането на песъчинки от пръстта. След като го обелите, отново го измийте. Също така бъдете внимателни с водата от чешмата - първо, тя трябва да се превари и охлади и чак след това да я добавите към цвеклото. Ето защо най-добре е да използвате филтрирана или изворна вода. Може и минерална.

Ще ви трябва също голям буркан (поне 3 литра), който да побере цвеклото и течностите.

Първо, нарежете цвеклото на едри парчета, поставете го в буркана, докато запълни 1/3 от буркана. След това добавете цвика, водата и солта. Оставете малко място между горната част на течността и гърлото на буркана, около 2 пръста и разклатете буркана, за да се разтвори солта. Накрая прибавете настъргания джинджифил (или с белачка го нарежете на тънки лентички) и обелените и цепнати с нож през върха скилидки чесън.

Дръжте буркана при стайна температура и отваряйте всеки ден капака, за да се освободи от газовете, които се образуват при ферментацията. Може и вместо капак да използвате тензух, закрепен с ластик върху гърлото на буркана.

Всеки ден трябва да разклащате буркана или да разбърквате съдържанието с дървена лъжица. Процесът на ферментация продължава от седем дни до две седмици, в зависимост от температурата в помещението. Възможно е да се появи мухъл или плесен в съда, но в този случай просто отворете буркана и го почистете с дървена лъжица (при редовно отваряне и разклащане на буркана не би трябвало да се случи).

Можете да пробвате вкуса на кваса всеки ден, за да се провери дали вече е ферментирало цвеклото. Ако прецените, може да добавите допълнително сол на вкус. Появата на газирани мехурчета е знак, че квасът е готов и след това можете да прецедите и прехвърлите течността в бутилки в хладилник и да започнете да консумирате от напитката.

След като вашият квас от цвекло е готов, можете вече да го включите в дневния си хранителен режим.

Вариантите са много. Напитката можете да пиете всеки ден. Парчетата цвекло могат да се използват нарязани или настъргани за салати или да ги добавите към други ястия (супи, боршове, гювечи и т.н.).

Цвеклото има кисел вкус, напомня на кисело зеле или кисели краставички, но е с по-плътна текстура.

Ако искате да използвате цвеклото само за напитка, може да напълните буркана с вода за втора ферментация.

Както и да изберете да го консумирате, няма да съжалявате, защото ползите за здравето са безброй.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати