Скритите добродетели на карфиола

Карфиол

Витамини, фибри, калций, магнезий, желязо – всичко това се съдържа в симпатичните „глави“ на карфиола. Може да се възползваме от качествата му в неговия сезон – есента. Карфиолът е отлична храна, която дава сила и жизненост.

Само една порция от 200 грама карфиол набавя на организма необходимата му дневна доза витамин С. В същото време е ниско калоричен, но успява да засити. Затова често се препоръчва за различни видове диета. Неговото високо съдържание на фибри позволява лесното му храносмилане и ограничава задържането на вода в тъканите. Карфиолът е отличен източник на фолиева киселина, калий и витамин В6.

Както всички видове зеле, той притежава противораково действие, като предпазна най-вече дванадесетопръстника, дебелото черво и простата.

Консумацията на карфиол намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, артрит и ревматизъм. Зеленчукът съдържа веществата гойтрогени, които могат да повлияят положително на работата на щитовидната жлеза.

Карфиолът оптимизира детоксикацията на клетките и спомага за прочистването на организма. Неговите фитохранителни вещества водят до повишено производство на ензими, участващи в изхвърлянето на отровите.

Глави карфиол

Карфиолът може да се приготви по много и различни начини. На пара и в уок обаче са най-добрите начини за неговото приготвяне. Когато го варим във вода, губим до 40% от неговите витамини, както и някой от минералите му.

Можем да го консумираме и суров. В това си състояние, той е истинско съкровище от полезни вещества. У нас най-много са любителите на карфиола в царската туршия. Не много известен факт е, че от листата на карфиола можем да си приготвим супа.

На пазара можем да открием карфиол почти целогодишно. Трябва да си избираме тежки и стегнати зелки със ситнозърнести букетчета. Цветът им трябва да е бял, а листата наситено зелени и сочни. Тяхната свежест гарантира, че карфиолът е прясно откъснат.

И накрая една малка тайна при приготвянето му. За да намалите силната типична миризма на карфиола при готвене, пуснете в тенджерата една малка филия хляб. Другия вариант е да добавим към водата две супени лъжици брашно и сокът на половин лимон. Така карфиолът запазва цвета си и почти не мирише.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати