Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Маковец - чаровната класика на полската кухня

Маковец - чаровната класика на полската кухня

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
39484
Макови кифлички

Маковецът представлява сладкиш със солидно количество смлян мак, захар/мед, ядки и сушени плодове. Печивито най-често е в следните форми:

• Пита или тарт – маковник – дебелият слой макова смес е разположена върху тънък слой тесто;

Маково руло - продълговато, завито на спирала, във формата на вал. Приготвя се от тесто с мая в различни вариации.

Щрудел – с тесто за щрудел.

Маковецът в полската кухня

Макът, предназначен за маковата смес, трябва да бъде подготвен за последвалото смилане. Един от начините е запарване (заливане с вряла вода), след това се прецежда, старателно се филтрира и се оставя водата да се изпари. Друг метод е да се залее макът със студено или горещо мляко или вода, да се остави известно време да се накисне. Според някои рецепти след запарването или кисненето зърната трябва да бъдат досварявани.

Ако макът е киснат цяла нощ, ще е нужно да се вари само няколко минути. Според известния полски готвач и публицист Мачей Курон (1960-2008) при всички случаи маковите семена трябва да бъдат попарвани, независимо дали са предварително киснати. Преди маковите семена не са били запарвани, но все пак са заливани с вода и се е изчаквало, докато си променят вкуса.

Така приготвен, старателно отцеден, макът се смила два или три пъти в месомелачка през най-ситното сито или се счуква в хаванче. Смленият мак се обърква с мед или захар, след това могат да бъдат добавени ядки и сушени плодове – орехи, бадеми, стафиди, сладко от портокалови корички.

В различните регионални кухни се среща и използването на лешници, сушени сливи или круши. Според някои рецепти към маковата смес се добавя масло, яйца или разбит на твърд сняг белтък.

Опечените рула маковец се заливат с бяла глазура и се поръсват с цели зрънца маково семе или със сладко от портокалови корички. В търговските магазини често срещан е и маковец с шоколадова глазура /виж галерията/.

Маковец във формата на пита представлява дебел слой макова смес върху тънък блат от стандартно или от ронливо тесто, покрита с втория блат на тестото, с решетка от тестото или с трохи.

Маковецът като празнично ястие

Маковецът е традиционен коледен и великденски сладкиш за полската кухня. В някои области на страната става популярен след Втората Световна война благодарение на заселниците от Източна Полша. Първоначално популярни стават кифличките с пълнеж от мак.

Ежедневно е присъствал единствено на трапезите на заможните. В обикновените къщи бил приготвян само по специални поводи – Коледа, Великден, карнавали, както и на по-важни католически празници.

Според народните вярвания макът, използван в навечерието на Коледа, трябва да донесе щастие и да пази от зли сили.

Макът е растение, което съдържа хиляди семенца, и се появява на Коледната вечеря като символ на изобилието и плодорието. Стриването на мака по време на тези празници се прави от млади девойки с цел скоро да встъпят в брак. Макът в коледните ястия, наред с меда и гъбите, също така е връзка с Отвъдното.

Маковецът намира място в Списъка на традиционните продукти на Министерстовото на земеделието и развитие на селските райони. Ето и избраната селекция:

• Маковец – Ейшеришки, Сенджишовски, Хоженски, Бжозовски – маково руло с видима при разрез, широка спирала макова смес с ядки и сушени плодове;

• Маковец Любартовски – нетипично маково руло – единично навит тънък пласт блат с много дебел слой макова смес с мед, стафиди и ядки;

• Щрудел – маково руло от пухкаво пшенично тесто с варианти за пълнеж от мак или извара;

• Шльонска/Чешинска сватбена торта – правоъгълен пай (нарязана по желание на квадрати) или кръгла (нарязана на триъгълници) – направен от два блата, между които има един от трите варианта – чиста макова смес, извара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати