Един ден на доматен сок прави чудеса с фигурата и здравето ти

Доматен сок

Доматения сок се консумира преди всичко консервиран. Но сокът от пресни домати е изключително полезен. Той предизвиква алкална реакция, при условие че не се съчетава с храни, съдържащи концентрирана скорбяла и рафинирана захар. Ако такива са налице, доматения сок провокира киселинна реакция в тялото.

Доматите имат относително високо съдържание на лимонена и ябълчена киселина, както и известно количество оксалова киселина. Тези киселини са особено полезни за процесите на обмяна на веществата, разбира се, само ако са в органичен вид. Когато доматите бъдат сготвени или консервирани, споменатите киселини стават неорганични и съответно вредни за организма.

В някои случаи образуването на камъни в бъбреците и жлъчката се дължи именно на консумирането на кулинарно обработени или консервирани домати, особено когато то се придружава от прием на скорбяла и захар.

Оказва се, че доматения сок е много по-полезен от доматите. Пресният и суров сок от домати е богат на натрий, калций, калий и магнезий. Съществуват много и различни сортове домати, като всички те, ако бъдат използвани в свеж и суров вид, притежават отлични хранителни качества.

Еднодневна диета

Но ето и някои от ползите на доматения сок:

1. Хранителните и полезните вещества, които се съдържат в доматения сок, го превръщат в балсам за всички органи;

2. Редовното приемане на доматен сок предпазва от авитаминоза;

3. Засилва имунитета;

4. Липсата на захар в него позволява да се пие и от диабетици;

5. Има жлъчогонен ефект;

6. Добре се отразява на храносмилането;

7. Препоръчва се на хора с нарушена обмяна на веществата;

8. Подходящ при диетичен режим с цел поддържане на фигурата и здравето - грижи се за баланса на минералните вещества в организма и предпазва от обезводняване;

Домати

9. Богат е витамините С и Е, на магнезий и фосфор, които ни помагат за възстановяването ни след стрес;

10. Полезни микроелементи - калий, манган, желязо, мед, фосфор.

Благодарение на киселинния си състав доматеният сок е нискокалоричен – в 100 мл се съдържат само 20 ккал. Затова е препоръчително да се прави един разтоварващ ден седмично, в който да се пие на части 1 л доматен сок.

Към вечерта си може да добавите няколко листа зелена салата, до 200 г черен хляб. Приема се вода – поне 1.5-2 л. Този еднодневен режим прочиства организма.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати