Как да сготвим домашна супа за душата?

Как да сготвим домашна супа за душата?

Кое е това блюдо, което може едновременно да ни стопли, да укроти глада ни и да ни достави витамини, фибри и минерали, без да качваме телесна маса. Това е Домашната супа, разбира се. Тя винаги трябва да присъства на нашата трапеза. Всяко семейство я обожава, защото се приготвя бързо и лесно и винаги е вкусна.

Но за да е полезна за здравето, трябва да избираме сезонни зеленчуци, отгледани възможно най-близко до нашето населено място, водата да е изворна или филтрирана, солта - малко, а богатите на антиоксиданти подправки, чесън и лук - голямо количество.

Българската домакиня е страшно изобретателна и находчива по отношение на съхраняване, консервиране и замразяване на голяма част от продуктите, влизащи в състава на едно ястие. Още от пролетта започвам подготовката за набавяне на продукти.

Зелена супа

Като запазвам ценните съставки, съхранявайки и подготвяйки по правилния начин продуктите, моето семейство получава разнообразна кухня благодарение на грижата и вниманието за това.

Да започнем със зелените продукти - да замразим нарязан спанак, нарязан на ситно, зелен лук, да консервираме лапад, да съберем и изсушим коприва, ето част от идеите за превъзходна зелена супа в зимният период. По този начин и приготвянето на бульоните е приятна задача. Приготвени от свежи и сезонни зеленчуци, замразени на порции или в торбички за лед, като кубчета - идеите ни носят удобство по всяко време.

За разлика от домашните супи готовите съдържат прекалено много сол. По същата причина избягвайте купешките кубчета бульони, които съдържат доста консерванти и подобрители.

Зеленчукова супа

Научни изследвания отдавна сочат, че ако всеки ден заменяме две основни ястия с две порции супа, ще имаме 50% по-големи шансове да намалим и телесното си тегло.

Това е така, защото при един и същи брой калории супата съдържа повече вода и заема повече място в стомаха, като създава чувство на ситост и осигурява голямо количество енергия.

Пилешка супа

Супите, базирани на леща, гъби, пилешко или пуешко месо, лесно могат да се превърнат в единствено ястие. Прекрасно знаем, че в забързаното ежедневие, стрес и заседнал начин на живот избираме бързото похапване на нещо, за да заситим глада. Това не е правилният вариант и за мен винаги той има решение.

Никак не е удобно да си вземем купа със супа, колкото и да ни се иска по време на работа. Затова по-удачен вариант е пасираната супа - удобно, питателно и засищащо, отпивайки я с прясно изцеден от сутринта лимонов сок.

Кремсупа

Подправките са много важни и незаменим продукт за приготвянето на всяка хубава домашна супа. Всяка ароматна тревичка има свой принос за вкуса и за здравословните качества на супата. Най-добре се съхраняват през съответния за тях сезон /най-вече края на лятото и есента/, като се замразяват в прясно състояние или като изсушена подправка. Така си спестяваме неудобството, особено през зимата, да ги закупуваме от пазара безвкусни, с лошо качество и без аромат.

Най-желаните подправки са и ценни за нашето здраве, освен че те подобряват качеството и на бульоните, които приготвяме.

Магданоз - укрепва сърцето и е полезен за зрението;

Джоджен /гьозум/ - той е полезен за стомашно чревния тракт и за нашето храносмилане;

Кимион - помага за подуването на корема;

Мащерка - Действието е антисептично;

Девисил - помага при изтощение;

Чубрица - намалява образуването но газове.

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати