Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Аспержите са задължителна храна за жените

Аспержите са задължителна храна за жените

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
39496

Движение на червата: Аспержите имат мек слабителен ефект и диетични фибри. Затова редовната им употреба ще направи вашия стомах повече от редовен

Рак: Като основен източник на антиоксидант и глутатион спомагат за предотвратяване на различни видове рак.

Катаракта: Съдържащите се в аспержите антиоксиданти и глутатион помагат при редица очни проблеми като например прогресията на катаракта.

Диабет и хипогликемия: В прясно изцедения сок от аспержи се съдържат минерали, които се оказват задължителни за диетата на хора, страдащи от диабет. Тези минерали контролират нивата на кръвната захар.

Забележка: Сокът от аспержи не бива да се приема от хора с бъбречни заболявания.

Диуретично: Под формата на сок аспержите се използват като чудесен диуретик. Подпомагат добрата работа на отделителната система. Задължително обаче трябва да бъдат комбинирани със сок от моркови, тъй като сокът е прекалено силен и въздейства на аспержите върху бъбреците.

Сърдечна болест: За поддържането на здраво сърце ще Ви е нужно да пиете една малка част от сока от аспержи, смесен със суров мед, ежедневно /три пъти на ден/. Тази напитка засилва работата на сърцето.

Бъбреци: Както вече споменахме, аспержите имат диуретични и алкални свойства. Именно те помагат за предотвратяването и разтварянето на камъните в бъбреците. Сокът от аспержи спомага да прекъсне оксаловата киселина, която образува кристалчетата в бъбреците.

ПМС симптоми: Много жени имат проблеми с подуването на корема, причинено от предменструалния синдром. Магнезият в този сок, освен че регулира това състояние, също така помага за облекчаване на раздразнителност, умора и депресия.

Бременни жени: Не на последно място, аспержите са много полезни за бременните. Със съдържанието си на фолиева киселина, калций и други минерали аспержите са важни за намаляване на риска от вродени малформации и ниско тегло при раждане. Освен това благодарение на диуретичния ефект на сока намаляват задържането на вода при бременни жени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати