Започни промяната си със закуската! Виж какво и колко да ядеш

Закуска

Закуската е най-важното хранене за деня – това ни повтарят още от малки. Здравословната закуска е от особена важност, но само ако е правилната.

За да е здравословна вашата закуска, е нужно да похапвате точните количества. Колкото и разнопосочно да е мнението на специалистите, първото ядене във всеки случай не трябва да е обилно. Балансираното меню ни помага да сме сити, пълни с енергия и фокусирани през целия ден.

Експертът по хранене Линдзи Пайн е категорична, че няма как да бъде определена единна мярка, която да се отнася за закуската. Всеки индивидуално трябва да определи количеството, което да приема.

Здравословна закуска

За да видите колко е подходящото количество на закуската, е нужно да се съобразите с няколко фактора. Най-важно е да се осигури баланс между протеини, фибри, здравословни мазнини и сложни въглехидрати. Независимо от количеството на закуската основното е винаги да консумирате комбинация от тези макронутриенти. Това дава енергия и гарантира, че няма как да огладнеете поне до обяд.

Балансираните рецепти обикновено включват кисело мляко със смесени горски плодове и нарязани бадеми. Сред другите варианти са шейк с листни зеленчуци и съставка, богата на протеини, накиснати овесени ядки, та дори и няколко твърдо сварени яйца и купа плодове.

Закуска

Една здравословна закуска включва между 250 и 300 калории. Количеството обаче отново зависи от човека. Дозата е подходяща за хора, които приемат по 2 000 калории дневно. Фактори, които могат да променят количеството, са пол, тегло, възраст, апетит и това дали спортувате или не.

Дамите, трениращи три пъти седмично, които поемат по 1600 калории дневно, е добре да започнат деня с 300-400 калории. Жена, която тренира всеки ден и приема по 2100 калории дневно пък, може да приема закуска с до 600 калории.

Мляко сплодове

В същото време специалистите съветват да не се насилваме да ядем. Ако не сте гладни, просто не закусвайте. Слушайте какво ви казва тялото и му давайте храна само когато то я поиска.

Напълно е нормално, ако се храните обилно на обяд и вечеря, закуската да е по-малка. Ако искате да приемате по-малко калории на вечеря обаче, един добър вариант е да похапнете обилно на закуска. Подрастващите се нуждаят от солидна закуска, докато дамите, които работят по цял ден седнали, не се нуждаят от толкова големи количества калории.

Кроасани

Няма правило за това колко голяма трябва да е закуската. Най-важното е да обърнете внимание на собствените си нужди и предпочитания, на физическата активност и общо състояние.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати