Няколко хитри варианта да съхраните лимоните по-дълго

Лимони

Лимоните и портокалите бихме могли да съхраним за по-дълго време свежи, ако се намажат с растително масло, поставят се в целофанов плик и се държат на хладно. Но основно ще обърнем внимание на съхранението на лимона - този така свеж, ароматен и силно полезен плод.

Те могат да се съхраняват бързо и лесно по следния начин:

- Маха се кората им с тънко ножче, поставят се цели или нарязани на резенчета в стъклен буркан с широко гърло, като се добави захар. На килограм лимони - 1 кг захар. Бурканите се пълнят плътно догоре, обвиват се с хартия и се поставят на тъмно и хладно място;

- Лимоните може да се приготвят и с кората им. Подбират се свежи, неповредени плодове, нарязват се с остър нож на резенчета с дебелина около 5-6 мм, като не трябва да се поврежда месестата им част. Парчетата се нареждат хоризонтално в стъклен буркан и се посипват със захар. Така приготвените плодове се държат една седмица на стайна температура, като от време на време се завъртва бурканът, а и самите резенчета, за да може добре да се разпредели захарта равномерно. След това време бурканите се държат на хладно, може и в хладилник за около 1 година;

- И още един начин за съхраняване на свежестта на лимона - да се държи в съд с вода, като водата се сменя няколко пъти дневно, но този начин е за бързо съхранение на няколко лимона;

- Съща така лимони може и да се съхранят за по-дълго време, ако се увият в хартия и се оставят на хладно при температура около 6-7 градуса. По този начин може да се съхранят за около няколко месеца.

Цитруси

За да запазим отрязана половинка на лимон, то той се поставя с разрязаната му част надолу в чинийка, като в чинийката сме добавили и няколко капки оцет.

Лимоните дават повече сок, ако предварително ги размачкаме върху твърда повърхност или потопим за няколко минути в гореща вода.

Ако са ни необходими само няколко капки, то можем да пробием плода с дебела игла и да изцедим колкото е необходимо, а дупката се запълва с клечка за зъби. По този начин плодът ще съхрани своята свежест за по-дълго време.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати