Най-ефективните начини за съхраняване на лютите чушки

Червени люти чушки

Лютите чушки, независимо от какъв цвят са, са характерни за българската трапеза. Те имат силен аромат, пикантен вкус, вариращ от сладникав до силно лют. Но интересното е това, че червените люти чушки съдържат в себе си витамин А, С, и фибри. Така че можем да кажем, че са и полезни. Как да съхраняваме люти чушки?

Важното е да се знае как правилно да се съхраняват в хладилник за по-дълго време. Висококачествените люти чушки, които не са наранени, могат да се съхраняват до 2-3 седмици, но за целта не трябва да се мият предварително, а да се сложат в хартиени пликове или да се увият в хартия и да се поставят в чекмеджето на хладилника. В никакъв случай не трябва да се съхраняват чушки в найлонови пликове, което ще доведе до овлажняването им и съответно развалянето им.

Така приятните люти чушки може и да се замразяват и това няма да навреди на техните вкусови качества. Замразяват се в пликове с херметическо затваряне, но е важно и това, че след размразяването им стават меки и кашави и това води до бързата им консумация.

При сушенето им има следните правила:

За целта първо трябва да се измият, да се почистят от дръжките им и да се изсушат във фурната на около 50-60 градуса.

Съхраняват се в пликове с херметическо затваряне, но преди да се приберат окончателно, е хубаво след изсушаването им да се поставят върху хартия на прохладно място, за да сме сигурни, че се е изпарила остатъчната влага в тях.

Чудесни са, когато ги изпечем, а още по-хубави стават, ако печенето им е на скара. Когато са готови, се поставят в книжен плик, изчаква се около 15 минути и след това лесно се обелват. Могат да се съхраняват в рамките на 2 седмици в хладилник за бърза консумация, като ги залеем с тънка струйка мазнина, олио или зехтин.

Когато се купува сушен лют пипер, той трябва да е с наситен цвят. Ако е загубил цвета си, вероятно е загубил и ароматите си.

Люти чушки

- За да се приготви млян лют пипер, то най-лесният начин е да се смели в блендер;

- Чушките, които са с ненарушена цялост, се съхраняват за по-дълго време, отколкото счупените или наранените, защото кожичката им е ефективна бариера срещу патогенните причинители на гниене;

- Когато се обработва този прекрасен, ароматен лютив зеленчук е хубаво да се ползват ръкавици;

- За да се намали лютивината на някои сортове чушки, те се разрязват с остър нож по дължина и им се премахват семената и жилките.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати