Билката, която цери бронхит и кашлица

медицинската ружа
Снимка: herb-education

Многогодишно тревисто растение, което през първата година развива листа във вид на розетка, а във втората - стъбло, може да излекува успешно досадната кашлица. То е високо до 1.5 м, окосмено, право, кухо, а отвътре е с бяла мека сърцевина. Среща се по влажните места и из храсталаците, край реките и заблатените места.

Става въпрос за медицинската ружа /Althaea officinalis L./, като за лечение на кашлица се употребяват корените ѝ, а понякога и листата и цветовете. Корените се изваждат през есента, когато съдържанието на слузни вещества е най-голямо (септември-декември), или през ранна пролет (февруари-април).

Листата се берат през периода от юли до септември, а цветовете - от юни до октомври. Доброкачествена билка се получава от корените на двегодишните растения, корените на едногодишните са още тънки и не съдържат достатъчно слуз, а тези на тригодишните екземпляри са вече вдървени и слузестото вещество е намаляло.

Като се изваждат корените, се изчистват от тънките коренчета и от пръстта. После се обелват, при което се отстраняват ликовите влакна - те са жилави и не позволяват после дрогата да бъде стрита на прах. След това корените се сушат на сянка или в сушилня до температура 45 градуса. Сушенето им трябва да стане бързо, за да не се запарят.

Кашлица

Изсушените корени са бели или жълтеникаво бели със слаба характерна миризма и сладникав вкус. Съхраняват се на сенчесто, проветриво и сухо място. Допуска се да съдържат влага до 14%.

Корените действат бронхолитично при кашлица. Вътрешно под форма на запарка се прилагат при възпаление на очната лигавица и на кожата.

Народната медицина препоръчва корените от ружа и при цистит, бяло течение, а външно под форма на компреси - при циреи, рани и др.

Използва се при остър и хроничен бронхит, спомагателно средство при лечение на остър хроничен гастрит, ентерит и колит, остри възпалителни процеси на пикочните пътища.

Althaea officinalis L.

Употреба на медицинска ружа:

Приема се вътрешно под форма на студен извлек - 1 с.л. корени от ружа се заливат с 300 мл студена вода. Оставят се да киснат в продължение на 3-6 часа. След прецеждане на извлека се приемат на всеки час по 2-4 с.л. Може да се подслади с мед.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати