Цената на агнешкото ще скочи точно преди Великден

Агнешко

Точно преди великденските празници прекупвачите ще надуят цените на агнешкото месо. Новината обяви председателят на овцевъдите в България Бисер Чилингиров пред вестник Труд.

Вече е започнало изкупуването на бутове и цели агнета от българските фермери. Агнешкото се превозва към преработвателите, предприятията и мазнините у нас.

Към момента цената на агнешкото месо се предлага между 4.30 и 5 лева за килограм на живо тегло. До Великден обаче стойностите ще скочат с най-малко 1 лев за килограм.

Чилингиров добавя и че много недобросъвестни търговци се опитват да измамят прекупвачите, лъжейки с кантара.

Решението е фермерите да се обединят в сдружения, за да могат да предлагат по-големи количества на по-добра цена на преработвателите и големите търговски вериги, заяви експертът.

Потребителите ще усетят скока на агнешкото най-вече при целите бутове. Цената им за килограм от 13.20 лева ще поскъпне на 17.20 лева. Средната цена на агнешката плешка ще скочи от 12.50 лева за килограм на 15.84 лева за килограм.

Агнешки ребра

И тази година ще има внос на агнешко месо около празниците, добавя Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация. По думите му някои големи вериги у нас традиционно предлагат месо от Австралия и Нова Зеландия.

Много от преработвателите предпочитат да купуват румънски агнета заради по-ниските им цени.

Преди Великден ще има и засилен внос на яйца от Полша. Голямата част от агнешкото месо за великденската трапеза също ще дойде от там.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати