Подробности за пайовете, които вероятно не сте чували

Пай

Технически погледнато в миналото почти всичко се смятало за пай. Тестената му част се използвала само като начин да бъде съхранена или поднесена плънката, която се явявала главният герой. За нея готвачите използвали различни меса или морски дарове, но блатът често бил толкова твърд или жилав, че след изяждането на вкусната вътрешна част той бивал директно изхвърлян. Обикновено след като богатите изяждали вкусната част, слугите дояждали изхвърленото твърдо и сухо тесто.

Най-скъпо продаденият пай, записан в книгата с рекордите на Гинес, струва 8195 паунда или по 1024 паунда парчето. Осем души разделили този скъп деликатес помежду си на 14 ноември 2005 г. Небцата на ценителите, вкусили от него, имали възможността да се насладят на комбинацията от японско говеждо филе, китайски гъби матсутаке, черни трюфели, френски гъби, сос от 2 бутилки отлежало вино от 1982 г. и всичко това завършено с ядливо златно листо отгоре.

Шекспир е убил два от своите герои с пай. В 38-те пиеси на Шекспир има 74 описани смъртни случая, сред които 30 са от намушквания, 4 от отравяния, 3 след обезглавяване, а двама сина били сготвени на пай, поднесен на майка им като вид отмъщение.

Ябълков пай

В Англия може да се натъкнете на добре познато и доста известно състезание за пайове. Началото му било сложено през 1992 г. и оттогава до днес традицията не само че не се забравя, но се обновява, доразвива, така че да отговаря на законите и изискванията в страната, свързани с кулинарията и правилния начин на хранене.

Назад във времето паят бил и нещо незаконно. През 1644 Оливър Кромуел решил, че този кулинарен шедьовър доставя езическа наслада на тези, които го консумират често. Забраната не била крайна - пайовете били забранени покрай Коледа с цел да не се подстрекава отбелязването на този празник. След 1660 година всички подобни ограничения отпадат.

Пайове

Богатите използвали живи животни за своите пайове. Пайовете-изненади били изключително популярни през 16-и век. От тях при разрязването им изскачало някое животно, което да предизвика емоционални възгласи сред нищо неподозиращите гости. Всякакъв вид животни били използвани за изненадата - жаби, катерици, лисици, птици и прочие.

Британците гледат на пая изключително сериозно. Преди около година, след като поръчали в ресторант нещо, което в менюто било описано като пай, но се оказало, че няма типичния тестен блат, а бутертесто, двама клиенти в английски ресторант решават да организират петиция. Тя събира 5.687 подписа в ползва на това, че пай може да бъде само и единствено: изпечено ястия с плодове или месно-зеленчукова плънка, състоящо се от тестен блат отдолу и плънка отгоре.

Солен пай

Традиционно за всяка коронация или юбилеи хората от Gloucester изпращат на кралското семейство пай с плънка от местен вид змиорка.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати