В Малайзия не започват деня без тази закуска

Малайзийска кухня

Ако се питате как закусват по света, то можем да ви дадем подробна информация как изглежда най-важното хранене за деня за далечната Малайзия.

На сутрешната трапеза в Малайзия задължително присъства любимата за местните хора закуска наси лемак. Тя се състои от ориз, варен в кокосово мляко и поднесен с рибки аншоа, лютата азиатска подправка самбал, варени яйца, пържени фъстъци и краставички. Цялото това великолепие се загъва в бананов лист и закуската е готова.

В Малайзия лавките, в които продават наси лемак, са безбройни - всеки може да си го купи на път за работа или училище само за 30 цента. Съществуват куп варианти на основната рецепта, при това всяка домакиня добавя нещо свое към нея.

Оризът се готви на пара, завит в бананови листа, но може и в хартия за печене или просто да се свари. Подходящият за целта вид е жасминовият, а кокосовото мляко не бива да се заменя с кокосова сметана, макар в превод името да означава именно ориз със сметана.

Според всички правила на изкуството оризът първо се накисва в кокосовото мляко, а после се вари в него. Местните домакини за повече аромат добавят парченца от сушените листа на едно стайно растение - панданус, но истинските гурмани го ароматизират с джинджифил и лимонова трева.

Но ето и конкретните съставки за тази интересна закуска:

- 20 г джинджифил

- 3-4 стръкчета лимонова трева

- 250 г жасминов ориз

- 1/3 ч.л. куркума

- 1 с.л. олио

- 150 мл кокосово мляко

- 100 мл вода

Наси Лемак
Снимка: YouTube

Нарежете на парчета джинджифила и лимоновата трева. Загрейте на умерен огън олиото и задушете лимоновата трева в него и малко вода. Прибавете ориза и куркумата и разбъркайте. Сипете кокосовото мляко, водата и джинджифила и отново разбъркайте.

Намалете огъня, похлупете и варете 20 минути под похлупак. Сипете ориза в чиниите, оформете го на топка в средата и гарнирайте с рибки аншоа, варени яйца, пържени фъстъци и кисели краставички.

В Малайзия готвят ориза и с 1-2 листа от цитрусовото дърво кафир лайм. Те придават по-силен лимонов вкус на ястието и леко стипчива нотка.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати