Супата, която виетнамците хапват всеки ден нелегално на крак

Супа Фо

Най-популярната и любима местна закуска във Виетнам е супата Фо Бо. Прави се от силен говежди бульон с плоски оризови спагети и хапки говеждо месо. Овкусява се със зелени подправки, лук, пипер и лимонов сок. Има обаче куп тайни и тънкости в готвенето на супата, с които виетнамците се гордеят.

Произходът на тази екзотична закуска се приписва на Северен Виетнам, но днес вече може да се твърди, че е кулинарен знак на цялата виетнамска кухня. Според някои обаче появата на Фо Бо е свързана с френското pot au feu – керамичен съд, в който се готви едноименното ястие. В подкрепа на това твърдение е и фактът, че до XIX век във Виетнам въобще не употребяват говеждо месо и блюдото е внедрено в местната кухня по времето на Френската империя.

Според друга версия виетнамците се запознават с говеждото благодарение на монголците.

Днес в Ханой любимата супа се готви в павилиони и кафенета и дори често се хапва на крак. Изобретателни местни кулинари съумяват да натоварят в кошници, закачени на бамбукова кобилица, всичко необходимо за бързото сваряване на една вкусна супа, включително горелки, тенджери, пластмасови купи и столове за посетителите си.

Щом обаче се чуе, че идва полиция, те бързо сгъват походната си кухня и се установяват на друга улица. Но тяхната мобилност си има цена – дълга и изтощителна подготовка, дори само за сваряването на бульона.

Супа Фо Бо

Представяме Ви рецептата за тази интересна виетнамска супа.

Необходими продукти:

300 г говеждо месо/телешко филе

1 л телешки бульон

1 с.л. рибен сос

1 глава кромид

1 пръчка канела

2 звездички звездовиден анасон

сол на вкус

млян бял пипиер на вкус

150 г оризови спагети

½ връзка зелен лук

½ връзка кориандър

½ връзка прясна мента

2 лайма

2 см корен от джинджифил

1 люто червено чушле

70 г соеви кълнове

1 щипка мляно индийско орехче

Начин на приготвяне:

Виетнамска супа

1. Измийте месото, подсушете го, завийте го в свежо фолио и го сложете за 30 минути в камерата;

2. Сипете бульона в тенджера и добавете в него рибения сос, обелената цяла глава кромид, пръчката канела, звездовидния анасон, сол и и пипер. Варете под похлупак 25 минути. Прецедете;

3. Залейте оризовите спагети с вряла вода, похлупете съда и след 10 минути излейте водата;

4. Извадете замръзналото месо и с остър нож го нарежете напречно на мускулните влакна на много тънки листове;

5. Нарежете ситно зеления лук, кориандъра и ментата. Разрежете зелените лимони на 4 части. Обелете джинджифила и го нарежете на тънки сламки. Почистете от семките лютото чушле и го нарежете на тънки пръстенчета;

6. В чинии сложете оризовите спагети и соеви кълнове, поръсете с джинджифил, зелен лук и индийско орехче. Сложете във всяка порция по няколко листа месо. Залейте с врелия бульон и поръсете с лютото чушле.

7. Поднесете горещата супа на закуска. Отделно сервирайте разрязан лайм, за да може всеки да подкисели супата според вкуса си.

NB! Обърнете внимание, че говеждото или телешкото според рецептата се добавя в супата сурово – нещо нехарактерно за нашата кухня. Във виетнамската кухня се смята, че нарязаното много тънко и залято с врял бульон месо, все пак е термично обработване донякъде. За да не рискувате със сурово месо, може да използвате сурово-пушено месо или да сварите избраното от Вас месо.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати