Спасете останалата храна от трапезата ето така

замразено месо
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

По време на празници повечето домакини прекаляват с приготвянето на количество храна. И както знаем, грехота е да се изхвърля храната. Затова след като минат празниците, започваме да мислим по какъв начин може да съхраним приготвената с толкова любов храна.

Не всичко обаче е подходящо за замразяване. Неподходящи са всички зеленолистни салати, готови млечните салати (като Руска салата и Снежанка), както и пресните плодове.

Важно е да подготвим храната, преди да я замразим:

- Месо: Разделя се на порции и се поставя в подходящи пликове или кутии;

- Печено: Също нарязано на порции;

Замразена кайма

- Яхния: Поставя се в твърда кутия;

- Заешко, пуешко и пилешко месо: Обезкостява се, разделя се на порции и се съхранява в твърда кутия или в пликове;

- Свинско: Чистото печено месо може да се съхранява по-дълго от по-мазното такова. Затова по възможност отстранете мазнините и опаковайте пакети с месо, тежащи не повече от 3 кг;

- Зеленчуци: След като са почистени, се бланшират и след това се поставят в пликове. Количеството трябва да е съобразено с плика. Като максимумът в плик е 1 кг;

замразени зеленчуци

- Течните и меки храни като сосове, супи и т.н. - в твърди кутии, по възможност подходящи за микровълнова освен за фризер.

Трябва да се спазва срокът за съхранение. Времето за максимално съхранение е:

- Месото се съхранява от 3 до 6 месеца;

- Зеленчуците - от 6 до 8 месеца;

- Готови ястия - до 3 месеца.

Важно! След като е размразена готовата храна, не е препоръчително да се връща обратно във фризера.

Как да готвим със замразените зеленчуци?

Важно е след като вземем замразения пакет, при готвене да избегнем разкашкването на съдържанието. Важно е да не се варят. Пуснете ги за секунди да се бланшират във вряща подсолена вода, добавете ги замразени направо в ястието или ги пригответе на пара.

Не всички замразени зеленчуци могат да се адаптират добре към една и съща рецепта. Някои от зеленчуците е добре да бъдат приготвени на пара, други - запържени, бланширани или да се ползват директно като украса.

Също така трябва да се знае, ако включвате замразени зеленчуци в различни видове рецепти:

- Замразените царевица, грах и зелен фасул имат нужда единствено от бързо леко блакширане или от поставяне на пара;

- Замразените аспержи, брюкселско зеле, броколи, бамя и карфиол са склонни да поемат повече влага, която може да се увеличи при задушаване и при печене. Резултатът е, че ще станат прекалено меки и ще загубят вкусовите си качества. При тяхното приготвяне е желателно да се изпържат или панират. Здравословният вариант е да ги прибавите директно към гювеч или ястие в съд от йенаско стъкло.

Простичкият начин за приготвяне на замразени зеленчуци е приготвянето на супа или яхния от тях. При приготвяне на по-гъсти супи, зеленчуците се прибавят към края на приготвяне на супата.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати