Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Невероятният пъпеш лекува и разкрасява

Невероятният пъпеш лекува и разкрасява

Пъпешът е много полезен плод, ако се консумира правилно. Важна е зрелостта му. Недостатъчно узрелите плодове не се препоръчват при язва на стомаха или остър гастрит. Не е препоръчително да се яде пъпеш на гладен стомах. Желателно е да се яде между храненията, за да може да се смеси с останалата погълната храна.

Хубавият пъпеш трябва да има дебело стъбло. За да определим дали е зрял, трябва да го натиснем по кората от противоположната страна на дръжката. Ако кората е твърда, то той не е узрял, а ако поддава на натиск е узрял. На повечето места се продават парчета нарязан пъпеш. Когато семките са изсъхнали и са се отделили от месото, то той е стар.

В народната медицина пъпешът се е давал на изтощени болни, най-вече след прекарани заболявания на черния дроб и операции. След консумация на пъпеш както болните, така и здравите, не трябва да пият студена вода. Не се консумира и в комбинация с кисело мляко и млечни продукти, спиртни напитки, защото това ще доведе до разстройство на стомаха.

Пъпешът помага много. С отвара от семената в миналото са лекували гонорея, а отвара от кората и корените служела за очистително на стомаха.

За подобряване на храносмилането се препоръчва консумацията на сок от пъпеш или самия плод. Ефикасен е срещу детски глисти.

Още една деликатна област за използване на семената на пъпеша - те увеличават мъжката сила. Пресните семена може просто да се дъвчат (достатъчни са 2-5 г дневно). Предозирането може да се окаже вредно за далака. Затова се добавя мед - той отстранява вредното влияние.

Както месото, така и семената на пъпеша се използват при бъбречно-каменна болест. Народните рецепти препоръчват добре да е счукат семената в хаванче. Към тях се прибавя студена преварена вода. От прецедената вода се пие по 1/2 чаша преди хранене.

Може да се приготви "питка" от пъпеш, която помага при проблемна кожа - акне. Към смачкано пюре от пъпеш се добавя брашно. Използва се като маска. А за да го съхраним за по-дълго време се правят питки, подобни на юфка и се изсушават на слънце или във фурната. При тяхното използване се намокрят с вода и се прави маската.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати