На кого трябва да благодарим за коктейла Куба Либре?

Куба Либре

Известният коктейл Куба Либре е един от най-популярните коктейли в света. Името му в превод на български език означава Свободна Куба. Съдържа бял ром, Кока-Кола и лимонов сок или парчета лайм. За първи път е приготвен в Хавана през 1900 година по-време на войната за независимост на Куба (тогава тя била испанска колония), завършила през 1878 г.

Съществуват редица истории за произхода на коктейла, но най-популярната сред тях е свързана с един американски офицер.

В един жарък следобеден ден в Хавански бар група американски пехотинци празнували своята победа. В бара влязъл офицер от американската войска и си поръчал светъл ром, смесен с новата и популярна Кока-Кола върху лед с парченце лайм отгоре. Вдигайки чашата, той на висок глас произнесъл Por Cuba Libre! или на български За свободата на Куба – бойният вик на кубинските въстаници.

Това предизвикало любопитството на останалите американци в бара, и всеки пожелал да опита от напитката. След няколко изпити коктейла войниците започнали да вдигнал тост Por Cuba Libre! .

Съществува и друга версия, че наименованието на този коктейл се е появило по време на сухия режим в САЩ. Този коктейл позволява много лесно да се прикрие ром в кока-колата, предлаган в тайни и полутайни заведения (speakeasy) в САЩ по време на сухия режим.

В днешни дни този лесен за направа коктейл е познат почти в цял свят и заема своето достойно място сред най-популярните напитки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати