gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Топлият чай сгрява душата

Топлият чай сгрява душата

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Топлият чай сгрява душата
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
Виж ››

Чаша топъл чай или кафе не само стопля тялото, но стимулира и проявата на позитивни емоции и стопля душата. Това твърдят американски психолози от университета в Йейл, които изучавали дълго време въздействието на топлите напитки.

Те провели съвсем простички експерименти. Раздали на група доброволци чаши с топъл чай и кафе, както и с охладените им варианти.

След това им връчили кратки досиета на непознати хора и ги помолили да изкажат мнението си за тях. Тези, които получили топла напитка, били склонни да видят признаците на душевна топлина в чуждите хора.

Доброволците, които получили охладени напитки, точно обратното, възприели непознатите хора студено. След това учените отново направили експеримента, но този път казали, че трябва да изберат какво да направят, ако получат подарък – да го оставят за себе си или да го подарят на приятел.

Тези от групата, които пиели топла напитка, били склонни да подарят подаръка си на приятел, за разлика от тези, които пиели студена.

Според учените информацията за физическата топлина и емоционалната топлина се обработва от един и същ участък на главния мозък. Тази взаимовръзка се оформя в детството и остава за цял живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати