gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Млякото - незаменим продукт за човека

Млякото - незаменим продукт за човека

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
144303721k
Млякото - незаменим продукт за човека
Сушилник за прибори и добро настроение
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
Виж ››

Една от необходимите напитки за човека е прясното мляко. Именно то е необходимо за поддържането на живота и растежа на всички живи организми, защото съдържа всички необходими белтъчини, минерали, витамини и пр. Доказано е, че млякото се възприема и усвоява най-леко от организма. Млякото е богат източник на: белтъчини, мазнини, млечна захар, минерални соли, витамини и ензими.

Белтъчините на млякото съдържат аминокиселини. Те са необходими за човешкия организъм и той ги приема наготово чрез млякото. По биологични показатели те не отстъпват на белтъчините на месото, яйцата и рибата. Млеката на различните животни съдържат определен процент белтъчини, а именно: овчето мляко - 6. 7%, биволското - 4. 5%, козето - 3. 4%, и краве пастьоризирано мляко - 3. 1 %.

Видовете белтъчини, съдържащи се в млякото са - лактоалбумин, лактоглобулин, казеин и обвивни белтъци. Най-голям е делът на казеина - средно 2. 7%.

Лактозата или млечната захар е представител на въглехидратите в млякото. На нея се дължат слабо сладникавият вкус на млякото и промяната на цвета му при варене. Млякото потъмнява, защото захарите в него частично се карамелизират при варене. Под влиянието на микроорганизми лактозата ферментира до млечна киселина и така се получава киселото мляко. Съдържанието на въглехидрати в млякото е: биволското и обезмасленото краве мляко - 5. 0%, овчето-4. 5%, козето - 4. 3%, и т. н.

Мазнините в млякото са в различен вид в зависимост от състоянието му. При току-що издоеното мляко те са във вид на емулсия, а след охлаждането му са във вид на суспензия. Те се усвояват най-лесно от човешкия организъм - над 96%. Съдържанието на мазнини във прясното мляко е около 3. 2%, а в биволското до 8. 0%.

Обезмасленото краве мляко също съдържа мазнини, но са много малко и заради това се препоръчва да се консумира при диетично хранене и при храненето на хора с повишено телесно тегло.

Млякото - незаменим продукт за човека

Млякото е богат източник и на витамини. В съдържанието му влизат много на брой, едни от които са витамин А (0. 02 мг % - 0. 06 мг%), витамин В1 (0. 4 - 0. 5 мг %), витамин В2 (0. 1 мг % в биволското прясно мляко - 0. 23 мг% в овчето прясно мляко) и т.н.

Освен на белтъчини, мазнини, витамини, млякото също е източник и на лесно усвоими минерални соли. Те са необходими за растежа както на децата, така и на възрастните. То съдържа не само натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, но и редица микроелементи, като кобалт, мед, цинк, йод.

Млякото има важно свойство - да унищожава бактериите. Това свойство е изключително важно за новородените, за неукрепнали организми, за организми след продължително боледуване, за хора, работещи с някои вредности, и за организма въобще.

Приемането на този незаменим хранителен продукт - млякото, може да стане натурално (пастьоризирано) или преработено под формата на кисело мляко, сирене, кашкавал. Може да се консумира заедно с плодове или зеленчуци, или като освежителна напитка.

Съхраняване на млякото - Прясното мляко е малотраен продукт и изисква специални условия за съхраняването му. Най-добре е да се съхранява в хладилник при температура до 12° С, и то в закрити съдове. Несвареното мляко има по-малка трайност от свареното. Не трябва да оставяме млякото да замръзва, тъй като в състава му настъпват необратими коагулационни промени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати