Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Трябва да знаете това, ако готвите с алкохол или фламбирате

Трябва да знаете това, ако готвите с алкохол или фламбирате

Фламбиране

Готвенето на ястия с алкохол има за цел след изпаряването му да останат вкусът и ароматът от напитката. Много е важно да не се използва евтино вино, а да се слага хубаво и ароматно вино.

Запомнете:

- В основно ястие, което е достатъчно за 6 души, се слагат 200 мл вино или бира;

- При приготвянето на сладкиши е достатъчно само 1-2 с.л.;

- Когато използваме алкохол при варене на дадено ястие, то той се слага в началото, за да може да се изпари. Така остават само ароматът и вкусът му;

- Всеки вид ястие си има конкретен вид алкохол, който е подходящ, защото алкохолът придава леко кисел, горчив или сладък вкус.

Подходящи алкохоли според вида на месото

- За червени меса – червено вино;

- За тлъсти червени меса – тръпчиво червено вино;

- За риба, раци или пилешко – бяло вино;

- За леко сметанови сосове – бяло вино или вермут;

- За сладки десертиром, коняк, ликьор, сладки бели вина или вермут.

Кога се добавя алкохолът в ястието?

- За да се избегне пресичане при готвенето с млечни продукти, сметана или яйца, виното се добавя преди тях;

- За да не се усеща много вкусът на виното и ароматът му да бъде по-мек, то се слага в началото на готвенето, и обраното – ако искате по-натрапчив вкус на вино - сложете го в края на готвенето;

- Виното се добавя в тигана към мазнината от пържено месо и така се получава бърз сос;

- След като е използвано виното, то се съхранява в хладилник.

При фламбиране:

- За да сте сигурни, че алкохолът ще се изпари напълно след неговото запалване, е необходимо първо той да се загрее достатъчно;

- За да се фламбира яденето, също е необходимо и то да бъде горещо;

- За фламбиране са подходящи алкохоли с по-голяма концентрация като ром, коняк и някои видове ликьори. Не са подходящи бирата и виното;

- За фламбиране на плодове и зеленчуци се използва плодово бренди, за меса – уиски или коняк, при силно подправени ястия – водка;

- Предпази мерки против изгаряне е да се фламбира в дълбок тиган и клечката кибрит да е дълга;

- Алкохолът за фламбиране не се сипва директно от бутилката;

- Бутилката не се държи, докато фламбирате, защото пламъкът може да отскочи до нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати