Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Ябълката помага на зелени плодове и зеленчуци да узреят бързо

Ябълката помага на зелени плодове и зеленчуци да узреят бързо

Ябълките съдържат много въглехидрати, които ни дават енергия. Средно на 100 г има около 50 ккал. Лесно ябълката се усвоява от организма и той си набавя бързо енергия заради съдържащите се в нея захари – фруктоза и глюкоза.

Тя е подходяща за хапване между основните хранения. Ябълките се съхраняват на сухо и хладно място, за да се запазят за по-дълго. Интересно е, че в хладилник могат да издържат и около 50 дни.

Факт, който много малко хора знаят, е, че ябълките, кайсиите, крушите, бананите и картофите, когато се съхраняват в или извън хладилник, отделят газ, наречен етен (който е по-известен като етилен).

Тези плодове и зеленчуци могат да се берат и по-зелени, тъй като те сами доузряват точно заради наличието на етен. Този естествен растителен хормон се отделя по време на узряване на плода.

Ако доближим до тези плодове други плодове и зеленчуци и ги оставим там, те ще узряват по-бързо, защото етиленът от ябълките, кайсиите, бананите и картофите ще се погрижи за това. Много плодове и зеленчуци не биха узрели без този газ.

Известна практика както у нас, така и в чужбина е плодовете и зеленчуците да се берат зелени. Те се транспортират зелени. Преди да достигнат до пазара, те се подлагат на обработка с етилен, за да узреят по-бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати