gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да консумирате сурови храни правилно

Как да консумирате сурови храни правилно

Суровите хранителни продукти са отличен източник на фибри, които улесняват отделителната система и засищат нашия организъм. Но трябва да знаем, че някои от тези храни крият рискове за нашето здраве, затова трябва да спазваме стриктно някои правила, за да можем пълноценно да се наслаждаваме на многобройните им полезни качества.

Месо, риба, плодове и зеленчуци - модерно е всичко да се яде сурово. Знаем, че когато те преминат през термична обработка, хранителните вещества неизбежно загубват част от най-крехките си витамини.

Стимулиращият витамин С и необходимите за доброто функциониране на нервната ни система В1 и В9 са чувствителни към топлината, а освен това се разтварят във водата при готвенето.

Прясно откъснатите сурови зеленчуци и плодове изобилстват от витамини и минерали, от олигоелементи, вода и антиоксиданти. Веществата като бетакаротин и други кератоноиди са доказали значението си в превенцията на някои видове рак.

Месото и рибата в сурово състояние запазват 100% от есенциалните мастни киселини омега-3, които предпазват сърдечносъдовата система. При пържене и печене се загубват голяма част от тези ценни вещества.

Консумирайки сурови храни, ние трябва да следим реакциите на нашият организъм.

Нутриционистите не препоръчват да се премине изцяло на суровоядство. Термичната обработка унищожава паразитите и вредните бактерии, които се съдържат в хратите - ешерихия коли в говеждото месо, кампилобактерия в пилешкото, салмонелата в яйцата, анисакис в морските дарове - паразитенчервей, който се предава на човека. Той се проявява, като два-три часа след консумацията на сурови морски деликатеси започва гадене, повръщане, стомашно разтройство и висока температура.

Друга опасност е тенията. Тя живее в суровото или недостатъчно изпечено месо. Настанява се в червата на човека и предизвиква стомашни болки и гадене. Отстранява се само с правилно лечение.

Плодовете и зеленчуците също крият опасности. Някои гъби /напр. пумпалката/ в сурово състояние съдържат отровно вещество, което унищожава червените кръвни телца. Това вещество изчезва при готвене.

Растителните продукти понякога са заразени с паразити, предизвикващи токсоплазмоза - болест, която може да доведе до малформации на плода при бременност. Фибрите на заразени растения нарушават храносмилането при хора с чувствителен стомах.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати