Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тобико - цветните яйца в сушито

Тобико - цветните яйца в сушито

МаринаМарина
Помощник Готвач
561299

Тобико е японска летяща риба, която е известна със способността си да скача във въздуха на високо. Хайверът ѝ е широко разпространен за направата на суши. Също така често се използва и като ефектна гарнитура към различни ястия.

Яйцата на рибата са малки, вариращи от 0.5 до 0.8 мм. Имат червено-оранжев цвят, леко опушен или солен вкус и хрупкава текстура. Суровите яйца са много полезни поради високото си съдържание на витамини, протеини и голямо съотношение на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Въпреки това яйцата на Тобико трябва да се консумират в умерени количества поради високото си съдържание на холестерол. Заради ярките си цветове хайверът на рибата Тобико придава на сушито доста екзотичен вид.

Зрънцата хайвер могат да бъдат използвани в състава на някои бисквити, да бъдат добавене към омлети или в различни салати например. Освен в естественият си оранжев цвят, яйцата често са оцветявани с други натурални продукти и в други ярки цветове като черно, зелено, червено и кафяво.

Общите варианти за оцветяването включват сепия, за да го превърне в черно, уасаби, за да стане зелено (но и люто), помело, за да го превърне в жълто, цвекло, за да го превърне в червено, и соев сос за постигане на кафяв цвят. В италианската кухня пък ги използват в съставките на различни видове сосове за паста.

Тези екзотични цветни яйца вече се предлагат и в замръзено състояние в някой онлайн магазини. Могат да се съхраняват до 3 месеца във фризер без никакви проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати