Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Американски саламури за български мезета

Американски саламури за български мезета

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
39501

1. Саламура за говеждо и свинско

2 кг сол, 200 г захар, 50 г селитра и 20 л вода се възваряват. В такава саламура и най-твърдото говеждо месо става меко и така осоленото месо трае няколко месеца, без да се развали. Но преди да се залее с нея, месото трябва да се отцеди от кръвта и да се натрие добре със сол, а саламурата трябва да е изстинала. В този разсол младото свинско става меко след четири-пет дена, но старото и бутовете трябва да престоят най-малко две седмици. Саламурата може да се използва още няколко пъти, като ѝ се прибавя по малко сол и се възварява (пяната трябва да се отстранява);

2. Вкусна саламура за риба

В 7 л вода се възваряват 2 кг сол, 250 г селитра и 2-4 кг захар или захарен сироп.

Тази саламура е много подходяща за риба - като престои два месеца в нея, тя става много вкусна. Рибата се нарежда в бъчонка на пластове, като всеки пласт се поръсва със сол, а отгоре се налива саламурата;

3. Саламура за свинско

Приготвя се саламура от 5 л вода, 450 г сол и 50 г селитра. Месото се почиства от кръвта, натрива се със сол и се залива с изстиналата саламура;

Така приготвеното месо може да се съхранява в саламурата месеци наред. Бутовете, предназначени за опушване, се държат в тази саламура не по-малко от две седмици. Младото свинско месо в такава саламура след пет дена става много меко. И тази саламура като другите може да се използва няколко пъти, като ѝ се прибавя по малко селитра и се възварява (пяната се обира);

4. Вторично солене

Много добра особено за вторично солене е сместа от 32 части сол и 2 части селитра. Ако си сложат 3 части селитра, месото става много червено;

5. Осоляване на месо за сушене

Добра за солене на месо, предназначено за сушене, е сместа от 32 части сол, половин част селитра и 3 части захар;

6. Осоляване с хвойнов аромат

Приготвя се смес от 32 части сол, 3 части селитра и 3 части хвойнови зърна. Количеството но солта трябва да бъде съобразено с това за колко време трябва да се запази месото. Ако се сложи повече сол, месото ще трае по-дълго, но няма да бъде толкова меко. За 100 части говеждо месо са достатъчни 5 или 6 части сол и 1/2 част селитра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати