Елховите шишарки могат да излекуват тези болести

Шишарки

Елховите шишарки се събират късно на есен, през зимата или през ранна пролет. Имат обезболяващо, противовъзпалително, антимикробно, жлъчегонно и пикочогонно действие и помагат при много болести.

Те например регулират обмяната на веществата и подобряват кръвообращението.

Гаргара с настойка от елхови шишарки лекува хроничен тонзилит, ангина, ларингит, фарингит. Настойката се използва при хрема и дори и при пневмония.

Помага не само при простуда и хронични заболявания на дихателните органи, но и ако имате болни бъбреци или проблеми с пикочните пътища.

Млечната отвара от шишарки пък ще ви помогне да се отървете от слабостта и болките в мускулите.

Елхови шишарки

Мазилото, приготвено от наситена смола от шишарки, помага при неголеми рани, нагноявания и циреи.

А една вана на краката ще успокои подаграта и болките в ставите. Казват, че ако поддържим между дланите си десетина минути една елхова шишарка, това ще ни освободи от отрицателна енергия и ще пропъди лошото настроение.

Сладкото от елхови шишарки помага при простуда, гони умората, укрепва имунитета. Също така повишава хемоглобина и лекува болни венци.

Сладко от шишарки:

Сладко от шишарки
Снимка: Джемиле Чешлиева

За да си го приготвим, са нужни 10 чаши вода, килограм млади шишарки и 1 кг захар. Измиваме добре шишарките и оставяме да се настоят в продължение на 24 часа. На следващия ден в друг съд заливаме с вода захарта и я кипваме до пълното и разтваряне. В сиропа добавяме шишарките и варим. Ядем от сладкото по 1 супена лъжица на ден.

Настойка от шишарки:

За целта са нужни млади шишарки (пълен до средата 3 л буркан), 2 л вода, малко захар. Наситнете и сложете в буркана добре измитите шишарки. После кипнете и охладете водата, добавете захарта, залейте шишарките и поставете на тъмно. След 3 седмици настойката е готова. Приема се по 1 супена лъжица три пъти дневно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати