Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Замразено и свежо агнешко – как да ги различаваме?

Замразено и свежо агнешко – как да ги различаваме?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Агнешко месо

На прага на Великден един от основните избори, който стои пред нас, е изборът на агнешко месо. Един от основните проблеми е, че замразеното месо често се предлага като свежо, което прави избора ни изключително труден.

За да не се опарите при избора на месо, е добре да се научите да различавате замразеното от прясното агнешко месо. Най-често замразеният продукт е с произход Австралия и Нова Зеландия. Независимо какъв е продуктът, от обора до магазина той се оскъпява три пъти.

В една ферма покрай празника цената на килограм агнешко се завишава от 4-5 лв. на 6 лв. Така едно агне може да се закупи за цена от 120 до 150 лв. В магазина обаче за килограм ни искат между 11-12 лв. и 16-17 лв. - непосредствено преди Великден. И въпреки че тази година цените не скачат драстично, е логично да заложим на най-доброто и прясно месо.

Някои от разфасовките на замразено агнешко са доставени в страната ни още в началото на годината. Това провокира проверки по цялата верига – от обора, през документацията, до съхранението в магазина.

Специалистите споделят, че основният белег, по който можем да различим замразеното от свежото месо, е цветът. Следващ признак е срокът на годност.

Агнешко

Цената е сред факторите, които не могат да ви помогнат да познаете кое е прясното месо. Търговците се възползват от момента и продават замразеното на цените на свежо. Има още един проблем – на пазара има и румънски агнета, които се разфасоват и продават като български, тъй като били малко по-евтини.

Така че - внимавайте, гледайте цвета и следете на срока на годност за месото. Последното е особено важно, ако купувате големи количества, тъй като малко след Великден отбелязваме и Гергьовден - празник, който отново изисква агнешко месо на масата.

Ако обичате агнешко, вижте как да си приготвите;

- вкусно агнешко бутче;

- агнешка плешка;

- или ароматно агнешко с картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest