Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Белият чай - известни и неизвестни факти

Белият чай - известни и неизвестни факти

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
14582373
5 от 5 Снимки

Здрава кожа


Свободните радикали, създавани от престоя на слънце, стрес и неправилно хранене може да увреди кожата и я накара да изглежда не добре. Пиенето на бял чай спомага за здрава и сияйна кожа благодарение на антиоксидантите, които изобилстват тази напитка.

Белият чай предлага още много ползи. В това число намаляване на кръвната захар и облекчаване симптомите на диабет. Допринася за отслабването. Намалява стреса и увеличава енергията. Подпомага метаболизма и подобрява ефективното изгаряне на мазнини.

Белият чай има деликатен сладък вкус. Отглежда се и се добива главно в Китай, Тайван, Тайланд Северен и Източен Непал. Прави се от пъпките на растението Camellia Sinensis, от което се произвеждат зеленият и черният чай. За да се получи така нареченият бял чай, пъпките на растението, веднага след като бъдат обрани, се изсушават на пара. При този процес се избягва окислението, и така полученият продукт е богат на антиоксиданти.

Нарича се бял чай заради фините сребристо-бели власинки по отворените пъпки на растението. Всъщност малко известен е фактът, че за производството на бял чай са необходими голямо внимание и усилия. Избират се специални сортове, които се отглеждат в градини, няколко години преди първата беритба.

Чаят може да се бере за кратко време през годината, това именно го прави рядък и ценен. Сушенето на пара позволява растението да не се свие, за разлика от черния и зеления чай. Именно той е най-малко преработваният чай от всички видове.

Растението Camellia Sinensis има високо съдържание на полифеноли. Освен това е доказано наличието на катехини, а за тях е известно, че спомагат за намаляване на атеросклеротичните плаки, инсулти, предотвратяват появата на ракови заболявания и др. Различни са ползите от пиенето на отвара от бял чай. В горната галерия може да видите още от ползите на невероятния бял чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати