Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Как да отгледаме хрян в градината си

Как да отгледаме хрян в градината си

Хрянът е пикантна подправка с вкус на горчица. Той става за разядка, тъй като подбужда апетита. Хрянът съдържа 16% въглехидрати, 3% азотни вещества и малко мазнини. Той е полезен, защото съдържа много минерали, соли и витамини сред които са: калий, калций, желязо, витамин С (повече от лимоните), витамин А и витамини от групата В.

Хрянът се използва широко в народната медицина и при направата на кисело зеле.

Отглеждането на хрян в личната градина е желателно. За целта се използват резници с дебелина 1.5-2 см, които се подготвят през есента. Отрязват се в горния край хоризонтално, а в долния - косо. Съхраняват се във влажен пясък на хладно място.

Засаждането им става края на зимата или през ранната пролет - по точно края на февруари, началото на март. Засаждането става в бразди, които са на разстояние 50-60 см една от друга.

Страничните пъпки на резниците се отстраняват чрез използването на груб вълнен плат. С него се търкат резниците и така падат пъпките. Оставят се пъпките на горния и долния край. Резниците се засаждат на разстояние 10 см една от друга и на 4 см под повърхността на почвата.

По време на вегетацията се подхранват с 1.5-2 кг амониев нитрат, 2-3 кг суперфосфат, 1.5-2 кг калиев сулфат за 100 кв. м.

През юли-август коренищата се откриват до основата им и се отстраняват страничните коренчета и вегетативните пъпки с помощна на вълнен плат. След тази процедура те отново се заравят.

Прибират се през есента, когато коренът е достигнал дебелина 3 см. Хрянът се вади с права лопата. Страничните коренчета се почистват по познатия начин. Почистен хрянът се съхранява на снопчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати