Румънско агнешко и тази година ще залее пазара за Великден

Агнешко
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
34.00 лв.
Виж ››

Най-голяма конкуренция на българското производство и тази година ще е от румънския внос на агнешко месо. Експерти алармират, че голяма част от месото е внесено без необходимите документи.

Това твърди председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. По негови думи за комисионна от 200 лева трафикантите плащат на митничарите, за да превозват нелегално стока у нас.

Най-често се пренасят живи агнета, които се колят в български складове и след това се продават на нашия пазар.

Това не е някаква тема табу и тайна. Контролният орган го знае. Ние сме ги информирали много пъти. Знаят го търговците и многократно им е казвано, че цената на българско агнешко не може по този начин да бъде формирана и няма как да се постигне, твърди експертът, цитиран от Дарик.

За последните 2 години средната цена на агнешкото е паднала с около 20%, докато разходите за производителите и преработвателите са все още същите.

Преди няколко години в живо тегло агнешкото месо се продаваше за между 5.50 и 5.80 лева, а сега може да се намери на цени между 4.20 и 4.50 лева за килограм.

Агнешко месо

Тази година се очаква и силен внос на агнешко, което означава, че близо 50% от месото преди празника няма да е българско.

Животновъдите казват, че има достатъчно агнешкото, за да задоволят вътрешното потребление, но вносът няма как да бъде спрян. Българското агнешко обаче е по-прясно, докато вносното често се продава замразено.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати