Най-веселите Великденски традиции от цял свят

Сия РибагинаСия РибагинаМастър Шеф
Великден

В България традиционно на Великден се консумира агнешко месо с печени зеленчуци, дроб сарма, зелена салата, ароматни козунаци и разбира се яйца.

Великденската храна е толкова разнообразна и колоритна, колкото са разнообразни и културите навсякъде по света. По различните краища съществуват и различни традиции със специални Великденски храни, с които хората подобаващо почитат празника.

Питки с кръст

В Обединеното кралство например добре известни са кифличките с кръст, приготвяни за Разпети петък. Представляват кифлички от тесто с мая с плънка от стафиди и грозде с оформен кръст върху тях, който символично разделя питката на четири части, представляващи четирите сезона (четирите тримесечия). Освен кифличките се приготвя и великденска торта, богата на плодове и покрита със слой марципан. Единадесетте марципанени топки, поставени в средата на тортата, символизират 11-те верни ученици на Исус.

Кулич

Русия е популярна с десерт във формата на пирамида, наречен Пасха, направен от сирене и често украсен със буквите ХВ, които символизират поздрава Христос Воскресе. Също толкова известен е и козуначеният хляб Кулич, подобен на нашият козунак, който се пече във високи метални кутии и се украсяват с бяла глазура.

Пасха

В Етиопия, за да отпразнуват края на Великия пост, за закуска често се приготвя хляб от кисело тесто Дабо. Традиционно този хляб се разрязва от свещеник или от главата на семейството. Основната Великденска храна се хапва в следобедните часове като масите са отрупани с овнешко и агнешко задушено, палачинките Инджера и Великденски яйца.

Във Франция и по специално в град Наих всяка година на Велики понеделник се приготвя гигантски омлет. На площада в града се сервира наистина гигантски омлет, за който се използват повече от 4500 яйца, достатъчни да нахранят над 1000 души. При посещение на този град по време на тази традиция не забравяйте да си вземете вилица.

Холандски ликьор

Холандия е страната на напитката Advocaat. Традиционната великденска напитка е направена от яйца, захар и алкохол, подобно на яйчен пунш. Холандците я ползват като аперитив за празника, а често се ползва и като топинг към различни сладкиши и вафли.

Мексиканският хлебен пудинг се сервира през Великденските празници, като по специално се приготвя за Разпети петък. Прави се с ядки, плодове от смокини и често се смесва със сирене.

Финландия е известна с традиционното си Mämmi и въпреки че изглежда като мляко с бисквитки Орео, този Великденски десерт всъщност се приготвя от меласа и портокалови корички, консумира се студено с мляко или сметана.

Еквадор

Много интересна е и еквадорската супа Fanesca, която традиционно се приготвя от домакинствата и общностите в Еквадор по време на Страстната седмица. Съставките за супата варират според региона, като основно съдържа специален сорт тиква, както и дванадесет вида боб и зърнени храни като боб, леща, царевица, грах и е гарнирана с твърдо сварени яйца, пържени хлебни банани и подправки. Дванадесет зърна символизират апостолите на Исус, а самата супа се консумира на обяд.

Вие избирате каква традиция ще следвате, важно е да се забавлявате, ние можем само да ви пожелаем да бъдете здрави, усмихнати и благословени!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати