Най-големия омлет за Великден ще забъркат пак френски шеф-готвачи

Великден

По традиция на Великденската трапеза трябва да присъстват три неща – ястие от агнешко месо, боядисани яйца и козунак. Готвачи от френския град Бизие ще разчупят старите традиции, като приготвят яйцата в най-големия омлет.

Този омлет се приготвя ежегодно във френския град от 1973 година насам. Миналата година бе забъркан от 15 000 яйца, а за този Великден шеф-готвачите са готови да разбият миналогодишния си рекорд.

Целта на гигантския омлет е да засили всички присъстващи, които ще наблюдават готвеното на рекордния омлет. И този път най-добрите готвачи ще се включат в приготвянето на омлета, бъркайки го с огромни дървени лъжици.

Последният омлет на готвачите е забъркван с огромни шпатули, а съставките се смесвали в голям тиган от неръждаема стомана. Огънят по традиция бил запален в центъра на града, а след като омлетът е бил готов, всички присъстващи са си хапнали от него заедно с безплатна филия хляб.

Великден

Според една легенда приготвянето на омлета е започнало при управлението на император Наполеон, който пристигнал в Бизие и поискал да му направят омлет.

Тъй като това е специалитетът на Южна Франция, Наполеон много харесал омлета и поискал по-голяма порция. Наложило се да съберат яйцата от целия град, за да засипят апетита на императора.

Приготвянето на омлета ще започне на 16 април, когато и католическият, и православният свят ще посрещнат Възкресение Христово.

Рядко се случва Великден в православния календар да съвпадне с Великден в католическия, както е тази година, а Франция е една от страните, където празникът е съпроводен с пищни тържества.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати