Могат ли да бъдат опасни боите за яйца? Ето какво показват изследванията

Боядисване на яйца

През последните години на пазара може да се забележи голямо разнообразие от бои за яйца, но доколко те са безопасни за нашето здраве, показва проучване на Нова телевизия, което е проведенео съвместно а Активни потребители.

Най-често потребителите у нас се притесняват от съдържанието на Е-та в продуктите, но от Активни потребители казват, че Е-та, като Е-102, Е-110, Е-122, Е-131 и Е-133 се съдържат във всички оцветители на пазара и са напълно безопасни.

Те присъстват в безалкохолните напитки и сладките изделия, а консумацията им може да бъде вредна само ако се хапват прекалено често.

Приемането на тези Е-та в големи количества може да доведе до странични ефекти като хиперактивнист и алергии. Въпреки това оцветителите са одобрени за ползване от всички държави в Европейския съюз.

Цените на боите за яйца варират между 0.30 лева до 3 лева, но цената не е определяща за тяхната безопасност.

Великденски яйца

Няколко произволно избрани продукта на пазара бяха дадени за изследване в лаборатория. Първо се проверява дали изписаните съставки фигурират в пробата. След това и дали откритите Е-та са позволени от Брюксел. Макар и разрешени, тези оцветители могат да бъдат и опасни, предупреждават експерти.

Най-честият ефект е предизвикване на хиперактивност при децата – стават буйни. Ефектът е близък до този на кафето. Но също така има и някои алергии, някои заболявания, които са свързани с непоносимост, посочват от асоциация Активни потребители.

Експертите съветват с наближаването на празниците внимателно да следите за срока на годност на продуктите и най-вече – на яйцата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати